Ponos grada - fontane

U Beogradu postoji više od 40 fontana. Neke su od nastanka simbol grada, neke su potpuno nepoznate. Bez njih, grad nikada ne bi bio isti

Nedelja 16. jun 2019.

cover image

Srdačni ljudi, odlična atmosfera, brojni sadržaji, burna istorija, bogata kultura i neverovatan noćni život čine glavni grad Srbije najpopularnijim gradom na Balkanu. Teško je opisati osećaj koji donosi beogradski asfalt. Dovoljno je samo malo da se uspori i shvati da je Beograd prava metropola. I da ima fontane na svakom koraku.

Stanovnici grada ne haju previše za njih. Njima su uobičajena pojava. Tek kada gosti iz svih krajeva sveta izvade fotoaparate i telefone da fotografišu ponos grada tada se čitava pažnja usmeri na njih. Posebno na one najpopularnije.

Muzička fontana na Slaviji je najmlađa ali i najveća. Ujedno i najviše atraktivna. Jedina kojoj se slapovi vode kreću u ritmu muzike. Trg Slavija je zbog nje postao lokacija na koju se rado dolazi i uživa. Nije više samo gradski kružni tok sa veoma gustim saobraćajem. Broj selfija na adresi muzičke fontane nije poznat ali je zasigurno da je svaki apsolutno savršen.

Daleko starija i veoma važna tačka za orijentaciju u samom centru je fontana - Terazijska česma. Decenijama strpljivo stoji i čeka sve one koji kasne na zakazan sastanak. Rado usmerava svakoga ko nije siguran u kom pravcu je Knez Mihailova. Pamti svaki rastanak, bilo da je trenutni ili večan. Ne zaboravlja ona ništa. Ne zaboravite ni vi nju kada sledeći put budete na njenoj teritoriji.


Fabulozna u parku Tašmajdan, Devojka sa krčagom, Čovek sa zmijom, Žena sa školjkom, Buđenje, Mika Alas, Stara Hercegovina, Vrelo života, Breza, Slap, Topčider, Mladost, mala i velika Topčider, fontane kod Vukovog spomenika, Lira, Igra mladosti i nezaobilazna ispred Hrama Svetog Save su samo neke od preko četrdeset fontana u Beogradu. Ulepšavaju parkove, trgove i ulice. Osvežavaju tokom leta. Predstavljaju nezaobilazan simbol svog kraja.

Baš takav efekat ima i velika fontana na Trgu Nikole Pašića. Datira iz 1959. godine, a arhitekta Hranislav Stojanović je bio zadužen za urbanizaciju ovog dela grada. Pripada kategoriji fontana koje se moraju posetiti u Beogradu. Ukoliko još uvek niste prošetali tik uz nju, odmah krenite put vodećeg gradskog trga.