Deseti jubilarni Beogradski Manifest na Kalemegdanu

Porodični festival manifestacija, destinacija i degustacija u srcu grada

Utorak 14. maj 2024.

cover image

Tradicionalni "Beogradski Manifest" - festival manifestacija, destinacija i degustacija ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja, a biće održan od 17. do 19. maja na Kalemegdanu. Posetioce očekuje bogat programski sadržaj u kome će tokom tri dana moći da uživaju sa svojom porodicom i prijateljima na Beogradskoj tvrđavi i parku Kalemegdan.

Deseti, jubilarni festival manifestacija, destinacija i degustacija biće održan u najstarijem delu parka Kalemegdan u čijem sedištu se nalazi fontana "Ribar" koja se nalazi na prilazu iz Knez Mihailove ulice. Programski sadržaji festivala će se prostirati duž šetačkih staza parka obuhvatajući i šetalište sa koga se pruža najlepši pogled na Novi Beograd. Festival se ove godine održava uz podršku Grada Beograda, GO Stari grad i JP "Beogradska tvrđava", a u okviru manifestacije "Dani porodice".


"Beogradski manifest" je jedinstveni porodični festival na kome će tokom tri dana u šest tematskih celina biti ponuđeni zanimljivi sadržaji za sve generacije.

Najveća zona festivala je "Aduti Srbije" u kojoj će više od 30 opština iz Srbije na maštovit i kreativan način predstaviti svoje kulturno, istorijsko i gastronomsko bogatstvo uz programsko predstavljanje na centralnoj festivalskoj bini. U okviru zone "Stvaran svet oko nas" lepote svoje zemlje prestaviće gosti iz regiona koji će u okviru posebno osmišljenih štandova predstaviti svoju turističku ponudu ali i autentične nacionalne specijalitete.

Još od prvog izdanja "Beogradskog Manifesta" cilj organizatora je da posetiocima na jedan jedinstven i kreativan način, na početku letnje turističke sezone, predstave na jednom mestu brojne destinacije i manifestacije ali i da omoguće posetiocima da dožive deo atmosfere sa najzanimljivijih mesta koje mogu da posete tokom godišnjeg odmora.


Dečja zona "Mašta može svašta" će i ove godine biti najkreativnija i najveselija, a pored zanimljivog scenografskog uređenja biće priređeni i brojni besplatni interaktivni sadržaji za najmlađe poput: pozorišnih predstava, dečjih horova, klovnova, štulaša, kostimiranih junaka iz bajki, mađioničara i još mnogo toga.

Mališanima će i ove godine biti omogućeno jahanje konja u parku u posebnoj zoni koja nosi naziv "Konji vrani" koja je u potpunosti posvećena promociji konjičkog sporta, edukaciji dece koja su zainteresovana za kraljevski sport i naravno, druženju i upoznavanju sa ovim plemenitim životinjama.

U okviru "Manifest bazara" biće predstavljeno preko 50 izlagača iz čitave zemlje, a posetioci će imati prilike da na jednom mestu vide raznorazne rukotvorine, lokalno autentične gastronomske proizvode iz svih krajeva Srbije i da degustiraju domaće proizvode srpskih domaćica.

Za posetioce je obezbeđena i zona za opuštanje u parku, pa će tako u "Kalemegdan piknik zoni" moći da se opuste i uživaju u muzici, ukusnim burgerima, domaćim kobasicama, italijanskoj kuhinji ali i slatkišima i bogatoj ponudi pića.


I ove godine je posebna pažnja posvećena odlaganju iskorišćene ambalaže, a sve u cilju zaštite životne sredine, smanjenja plastičnog otpada i podizanja svesti o značaju reciklaže. Uz podršku kompanije Ball Packaging Europe i u saradnji sa projektom "Svaka limenka se računa" na licu mesta biće prisutni promoteri sa rančevima za odlaganje iskorišćenih limenki za piće, a biće postavljeno i više kutija za odlaganje ambalaže. Kako aluminijumska ambalaža može da se reciklira 100%, neograničen broj puta sa minimalnim gubicima, ovom saradnjom želimo da damo primer odgovornog odnosa prema planeti i da podstaknemo posetioce Beogradskog Manifesta na reciklažu.

Radno vreme festivala je u petak od 15:00 do 21:00, u subotu i nedelju od 11:00 do 21:00, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Više informacija na https://www.instagram.com/beogradski_manifest/https://www.instagram.com/beogradski_manifest/

Fotografije: Live Production