Десети јубиларни Београдски Манифест на Калемегдану

Породични фестивал манифестација, дестинација и дегустација у срцу града

Уторак 14. мај 2024.

cover image

Традиционални "Београдски Манифест" - фестивал манифестација, дестинација и дегустација ове године обележава десетогодишњицу постојања, а биће одржан од 17. до 19. маја на Калемегдану. Посетиоце очекује богат програмски садржај у коме ће током три дана моћи да уживају са својом породицом и пријатељима на Београдској тврђави и парку Калемегдан.

Десети, јубиларни фестивал манифестација, дестинација и дегустација биће одржан у најстаријем делу парка Калемегдан у чијем седишту се налази фонтана "Рибар" која се налази на прилазу из Кнез Михаилове улице. Програмски садржаји фестивала ће се простирати дуж шетачких стаза парка обухватајући и шеталиште са кога се пружа најлепши поглед на Нови Београд. Фестивал се ове године одржава уз подршку Града Београда, ГО Стари град и ЈП "Београдска тврђава", а у оквиру манифестације "Дани породице".


"Београдски манифест" је јединствени породични фестивал на коме ће током три дана у шест тематских целина бити понуђени занимљиви садржаји за све генерације.

Највећа зона фестивала је "Адути Србије" у којој ће више од 30 општина из Србије на маштовит и креативан начин представити своје културно, историјско и гастрономско богатство уз програмско представљање на централној фестивалској бини. У оквиру зоне "Стваран свет око нас" лепоте своје земље преставиће гости из региона који ће у оквиру посебно осмишљених штандова представити своју туристичку понуду али и аутентичне националне специјалитете.

Још од првог издања "Београдског Манифеста" циљ организатора је да посетиоцима на један јединствен и креативан начин, на почетку летње туристичке сезоне, представе на једном месту бројне дестинације и манифестације али и да омогуће посетиоцима да доживе део атмосфере са најзанимљивијих места које могу да посете током годишњег одмора.


Дечја зона "Машта може свашта" ће и ове године бити најкреативнија и највеселија, а поред занимљивог сценографског уређења биће приређени и бројни бесплатни интерактивни садржаји за најмлађе попут: позоришних представа, дечјих хорова, кловнова, штулаша, костимираних јунака из бајки, мађионичара и још много тога.

Малишанима ће и ове године бити омогућено јахање коња у парку у посебној зони која носи назив "Коњи врани" која је у потпуности посвећена промоцији коњичког спорта, едукацији деце која су заинтересована за краљевски спорт и наравно, дружењу и упознавању са овим племенитим животињама.

У оквиру "Манифест базара" биће представљено преко 50 излагача из читаве земље, а посетиоци ће имати прилике да на једном месту виде разноразне рукотворине, локално аутентичне гастрономске производе из свих крајева Србије и да дегустирају домаће производе српских домаћица.

За посетиоце је обезбеђена и зона за опуштање у парку, па ће тако у "Калемегдан пикник зони" моћи да се опусте и уживају у музици, укусним бургерима, домаћим кобасицама, италијанској кухињи али и слаткишима и богатој понуди пића.


И ове године је посебна пажња посвећена одлагању искоришћене амбалаже, а све у циљу заштите животне средине, смањења пластичног отпада и подизања свести о значају рециклаже. Уз подршку компаније Ball Packaging Europe и у сарадњи са пројектом "Свака лименка се рачуна" на лицу места биће присутни промотери са ранчевима за одлагање искоришћених лименки за пиће, а биће постављено и више кутија за одлагање амбалаже. Како алуминијумска амбалажа може да се рециклира 100%, неограничен број пута са минималним губицима, овом сарадњом желимо да дамо пример одговорног односа према планети и да подстакнемо посетиоце Београдског Манифеста на рециклажу.

Радно време фестивала је у петак од 15:00 до 21:00, у суботу и недељу од 11:00 до 21:00, а улаз за све посетиоце је бесплатан.

Више информација на https://www.instagram.com/beogradski_manifest/https://www.instagram.com/beogradski_manifest/

Фотографије: Live Production