Najbolji sladoled u Beogradu

Pred Vama je najslađi tekst ikada - predstavljamo kultna mesta sa beogradske slatke scene

Nedelja 09. jul 2017.

cover image

Zaista je mnogo poslastičarnica i specijalizovanih prodavnica sladoleda u Beogradu. Nije više pitanje ukusa već način izrade, poreklo namirnica i naravno, estetika. Organski, veganski ili crni sladoled, egzotični ukusi, ekstravagantna pakovanja danas nas stavljaju na "slatke muke". Ponuda nekada izgleda potpuno šašavo ali je nezaboravna, definitivno. Koliko god da su inovacije interesantne, čini se da klasici, njihovo veličanstvo vanila i čokolada nikada neće biti skinuti sa trona. Ovi ukusi su isto što i mala crna haljina, bela košulja, biserna ogrlica ili crveni ruž - večni.


Da je sladoled italijanski proizvod koji se decenijama sprema po tradicionalnoj i uvek skrivenoj recepturi svima je poznato. Manje poznata informacija je ta da je zapravo prvi put proizveden u Kini ali mi ćemo Italiju smatrati zemljom rođenja sladoleda, barem dok se ne dokaže prava istina. Nekada bio dostupan samo na dvorovima i kraljevskim trpezama pa je predstavljao pravi luksuz. Sreća, vremena se menjaju. Zanimljiva je i priča o nastanku serviranja sladoleda u kornet. Naime, 1904. godine u Luizijani jedan mladić je svojoj devojci koja je radila u poslastičarnici poklonio buket cveća umotan u papir. Ona je želela da mu uzvrati poklonom koji bi slično izgledao pa je od oblandi napravila fišek i tako ga poslužila sladoledom.

Iz velike ljubavi i istinskog poštovanja prema poslastici koja je svakome od nas nebrojeno puta vratila osmeh na lice i ulepšala dan, predstavljamo čuvene sladoledžinice u Beogradu. Ovo su mesta koja na najkvalitetniji način neguju, prave i istinski vole evergrin ukuse i tradiciju. Bez obzira da li ste pripadnik čokoladnog "klana" ili pure vanilla lovers, u ovim hramovima sladoleda sigurno nećete pogrešiti sa izborom.

Bombaj


Slatka oaza sa tradicijom postojanja dužom od pola veka. U ovoj poslastičarnici imate dilemu kako da odaberete omiljeni među više od 30 vrsta sladoleda koji se spremaju po tajnoj recepturi starih majstora. Kompletan program se priprema od prirodnih sastojaka iz zemlje i inostranstva i zato se njihovi sladoledi prepoznaju po autentičnom, punom ukusu, pravilnoj formi i stabilnoj strukturi. Mnogo ljubavi čini osnovni sastojak svakog sladoleda koji se ovde proizvodi. Odlična mešavina tradicije i slatkih zalogaja u prijatnom enterijeru. Tradicionalni ukusi bez previše eksperimentisanja čine glavni razlog gužve na ovom mestu. Probajte čokoladu i malagu obavezno.

Moritz Eis


Iako nije tradicionalno mesto sa višedecenijskim iskustvom koje je nastalo kao rezultat zapošljavanja članova porodice, na ovoj listi se nalazi jer se smatra prvim mestom koje je donelo svetske trendove u Beograd. Nezvanično, Moritz Eis je prvi prezentovao slatke novitete koji vladaju svetom i definitivno je pionir među brojnim savremenim poslastičarnicama. Hand made sladoled magičnog ukusa nastaje od prirodnih sirovina. Pravi se od organskog voća i povrća nastalog u Srbiji. Voćni sladoledi sadrže preko 50% voća. Kvalitet, mašta i iskustvo su rezultirali u savršen sladoled. Madagaskarska vanila, bela i crna čokolada su sigurno najprodavaniji ukusi. Ako ipak želite da pratite trendove, obavezno probajte sladoled od šljive, đumbira ili ananasa. Spoj klasika i pomalo luckastih ukusa u baš lepom prostoru. Ambijent je u stilu romantičnih poslastičarnica iz Beča i Pariza.

Pelivan


Najstarija poslastičarnica u Beogradu, otvorena davne 1851. godine. Trenutno peta generacija vodi porodični biznis i odlično im ide. Od avgusta 1941. godine poslastičarnica se nalazi na istom mestu gde je i danas i predstavlja zaista posebno mesto u Beogradu, koje evocira uspomene i vraća u neka davna vremena. Za mnoge Beograđane ovo mesto je prva asocijacija na reč sladoled. Evergreen style, prijatan enterijer i sjajna lokacija su razlozi velike popularnosti poslastičarnice koja ima najbolji recept za vanilu i lešnik.