Најбољи сладолед у Београду

Пред Вама је најслађи текст икада - представљамо култна места са београдске слатке сцене

Недеља 09. јул 2017.

cover image

Заиста је много посластичарница и специјализованих продавница сладоледа у Београду. Није више питање укуса већ начин израде, порекло намирница и наравно, естетика. Органски, вегански или црни сладолед, егзотични укуси, екстравагантна паковања данас нас стављају на "слатке муке". Понуда некада изгледа потпуно шашаво али је незаборавна, дефинитивно. Колико год да су иновације интересантне, чини се да класици, њихово величанство ванила и чоколада никада неће бити скинути са трона. Ови укуси су исто што и мала црна хаљина, бела кошуља, бисерна огрлица или црвени руж - вечни.


Да је сладолед италијански производ који се деценијама спрема по традиционалној и увек скривеној рецептури свима је познато. Мање позната информација је та да је заправо први пут произведен у Кини али ми ћемо Италију сматрати земљом рођења сладоледа, барем док се не докаже права истина. Некада био доступан само на дворовима и краљевским трпезама па је представљао прави луксуз. Срећа, времена се мењају. Занимљива је и прича о настанку сервирања сладоледа у корнет. Наиме, 1904. године у Луизијани један младић је својој девојци која је радила у посластичарници поклонио букет цвећа умотан у папир. Она је желела да му узврати поклоном који би слично изгледао па је од обланди направила фишек и тако га послужила сладоледом.

Из велике љубави и истинског поштовања према посластици која је свакоме од нас небројено пута вратила осмех на лице и улепшала дан, представљамо чувене сладолеџинице у Београду. Ово су места која на најквалитетнији начин негују, праве и истински воле евергрин укусе и традицију. Без обзира да ли сте припадник чоколадног "клана" или pure vanilla lovers, у овим храмовима сладоледа сигурно нећете погрешити са избором.

Бомбај


Слатка оаза са традицијом постојања дужом од пола века. У овој посластичарници имате дилему како да одаберете омиљени међу више од 30 врста сладоледа који се спремају по тајној рецептури старих мајстора. Комплетан програм се припрема од природних састојака из земље и иностранства и зато се њихови сладоледи препознају по аутентичном, пуном укусу, правилној форми и стабилној структури. Много љубави чини основни састојак сваког сладоледа који се овде производи. Одлична мешавина традиције и слатких залогаја у пријатном ентеријеру. Традиционални укуси без превише експериментисања чине главни разлог гужве на овом месту. Пробајте чоколаду и малагу обавезно.

Moritz Eis


Иако није традиционално место са вишедеценијским искуством које је настало као резултат запошљавања чланова породице, на овој листи се налази јер се сматра првим местом које је донело светске трендове у Београд. Незванично, Moritz Eis је први презентовао слатке новитете који владају светом и дефинитивно је пионир међу бројним савременим посластичарницама. Hand made сладолед магичног укуса настаје од природних сировина. Прави се од органског воћа и поврћа насталог у Србији. Воћни сладоледи садрже преко 50% воћа. Квалитет, машта и искуство су резултирали у савршен сладолед. Мадагаскарска ванила, бела и црна чоколада су сигурно најпродаванији укуси. Ако ипак желите да пратите трендове, обавезно пробајте сладолед од шљиве, ђумбира или ананаса. Спој класика и помало луцкастих укуса у баш лепом простору. Амбијент је у стилу романтичних посластичарница из Беча и Париза.

Пеливан


Најстарија посластичарница у Београду, отворена давне 1851. године. Тренутно пета генерација води породични бизнис и одлично им иде. Од августа 1941. године посластичарница се налази на истом месту где је и данас и представља заиста посебно место у Београду, које евоцира успомене и враћа у нека давна времена. За многе Београђане ово место је прва асоцијација на реч сладолед. Evergreen style, пријатан ентеријер и сјајна локација су разлози велике популарности посластичарнице која има најбољи рецепт за ванилу и лешник.