Топ 5 књига за финиш лета

Књиге за лето 2024 толико инспиративне да ће се читати и током јесени и зиме. Одабрани домаћи и страни аутори имају спреман одговор на питање шта читати током лета

Среда 21. авг 2024.

cover image

У возу или авиону. На плажи и код куће. Читање је увек прави избор за квалитетно проведено слободно време. Током летњих дана, бег од врућине испод климе или палме ће бити далеко бољи уз омиљену књигу. Ове сезоне, ови наслови освајају на први пасус.

1. Под сунцем Тоскане - Френсис Мејз

Мемоари о животу у Италији обојени снажним емоцијама према исконском хедонизму су идеална прича за релаксацију. Креирани тако да ће бити добар савезник и током зиме. Ово дело је створила књижевница позната по поезији без конкуренције, а ово дело је било инспирација за филм са истим називом. Уживаћете.

2. Последње лето у граду - Ђанфранко Калигарич

И даље на таласима Италије. Овај пут, радња се дешава у Риму. Седамседетих година, Лео Газара прелази из Милана у Рим без великог плана али са великом жељом да живи лепо. Да ли ће главни јунак остварити своје снове, сазнаћете на крају књиге. Ово дело писца и сценаристе из Италије ће распламсати снажне емоције и дух прошлих времена.

3. Кућа ноћи - Ју Несбе

Потпуни преокрет. Хорор. Страх и тама у животу дечака који је загазио у 14. лето тешки таман толико да пресеку дах. Ричард Еловед, дечак коме су родитељи страдали у пожару почиње нови живот са тетком. Међутим, ново окружење не доноси ништа лепо. Напротив, боравак у новом граду постаје ноћна мора. У сваком смислу.

4. Наше приче - Јелица Грегановић, Горица Нешовић

Наставак бестселера "Причи никад краја", а заправо наставак невероватне енергије и неупакованог животног искуства у штампаној форми. Горица, нажалост, више не борави у овом свету. Јелица је наставила њихово дружење као да се ништа није променило. Ово је нешто што мора да се прочита из много разлога. Прошетајте до прве књижаре да откријете сами.

5. Занимљива историја Срба у 147 прича - Момчило Петровић

Историју пишу победници. Шта ће бити написано најчешће одлучују они који се никад нису борили, а јесу се потрудили да владају. Захваљујући овој литератури, коначно се открива истина о историјским чињеницама за које није било места током претходних година. Зашто возови у Србији касне, зашто су Срби поражени на Чегру, који генерал је наредио пребијање Ђуре Јакшића, ко је Милоша Обреновића научио да пије виски су само нека питања са истинитим одговором. Дефинитивно, ово је књига која ће имати посебно место у кућној библиотеци.

Фотографија: PexelsPexels