Књиге за крај лета

Топ 5 књига за читање док лето полако пакује кофере и сели се на други крај планете

Понедељак 23. авг 2021.

cover image

Испод сунцобрана на мору, за лежаљку на базену, може двориште, а може и тераса - одмор је тамо где ви одаберете. За ову мисију је неопходан добар савезник, а ко ће то бити ако не добра књига. Ово је листа топ 5 књига за остатак сезоне лето 2021.

1. Жена ближњега твога - Тони Парсонс

Типичан штампани материјал за актуелно доба. Мало драме, доста расплета и ето поприличне заврзламе између корица. Температуре високе - нека мозак одмара. Ову књигу вероватно нећете сачувати у кућној библиотеци али ћете обезбедити себи одлично друштво за опуштање.

2. Уна - Момо Капор

С почетка осамдесетих свет је изгледао далеко другачије од овог #covid19 лудила. Гле, и тада се и волело и живело и свашта маштало и радило. Сваки лист који потпише господин Мома је вечан. Ко је већ прочитао, сада је моменат да евоцира добро утрошено време. Коме је тренутак за премијеру читања - уживаће заиста. Ако вам је Београд у срцу одаберите наслов Ада. Исти аутор, дакле, загарантована пасија за сваком страницом.

3. Да је боље, не би ваљало - Бојан Љубеновић

Судбина некада уме баш да изненади. Једноставан живот лоцира у ролеркостер и ето га штиво које диже пулс и сакрива сат. Материјал за рубрику "Веровали или не". Аутентични трилер са домаћег терена вам неће замерити ако га одложите за јесен. Оваква књига је увек добродошла.

4. 365 дана - Бланка Липинска

Све док је лето у календару апсолутно је легитимно читати бајке за одрасле о принцезама и принчевима. 21. век увелико тече тако да нема места коњима и кочијама али има за литерарни садржај који се лепи под прстима. Она је лепа и млада, а он је неодољив. И са оне стране закона. Да ли ће победити љубав под чудним околностима или не, сазнаћете само ако се предате овој књизи.

5. 100 опаких жена у историји - Хана Џуел

Зашто да не, сада када се одмара, прочитати и инспирисати се за наредне дане? На једном месту чак 100 жена које су за своје време и место биле превише. Неприхватљиве. Неприлагођене. Нису добиле признања за своја дела али ће сигурно добити место у вашој торби.