Отворени базени Београд - комплетан водич

Све што морате да знате за свако градско купалиште на коме ћете боравити целог лета

Понедељак 24. јул 2023.

cover image

Омиљене зоне током врелих дана су отворени базени. Распоређени по готово целом граду, лако се стиже и градским превозом и аутомобилом. Прави рај за све генерације у којима ће свако пронаћи своје парче опуштања поред воде. Пешкир, папуче и крема за сунчање су обавезни реквизити без којих се не креће на базен. Књига за лето у торби је проверено добро друштво. Нема потребе да носите пиће и храну јер су базени опремљени баровима са добром понудом.

Радно време отворених базена је од 10:00 до 19:00. Запослени и сви који воле рано устајање на већини базена могу да се расладе и у термину од 06:00 до 09:30. Ноћно купање од 20:30 до 23:00 је могуће само када временски услови дозвољавају.

Најбољи отворени базен у Београду је онај на коме се ви купате. На територији града се налази укупно 6 базена. Крећемо одмах у упознавање.

1. Ташмајдан

Спортско-рекреативни центар Ташмајдан одувек привлачи велику пажњу домаће и иностране публике. Лоциран у центру, идеалан за краткотрајно расхлађивање између свакодневних активности, перфектан када можете себи да угодите и одмарате читав дан. Таман што се окупате и осунчате ту је парк Ташмајдан да се прошетате и приуштите себи дан из снова.

2. Олимп

Звезда Звездарске идиле деценијама шири добре вибрације. Другачије и не може јер спој хладовине која допире из шуме и пространих базена је фантазија о којој се прича по целом граду. Уточиште од врелог ваздуха бројни различите садржаје за најмлађе и њихову пратњу. Са децом, сами, са родитељима - свако друштво је идеално друштво за боравак на једном од четири Олимпова базена.

3. СРЦ 11 Април

Новобеоградска градска релакс и забавна зона поседује три отворена базена. Мали, средњи и олимпијски, таман за све нивое пливања. Истовремено може да угости тачно 3.000 посетилаца. На овој адреси увек помало дува ветар зато што је на узвишењу. Дефинитивно, добродошли су сви осим врућине. Уколико пораните, имаћете лежаљке и сунцобрани. Једина мана је изостанак ноћног купања за целу сезону.

4. Базени Бањица

Топ избор за комшије и љубитеље овог дела града. Као и остали отворени базени у Београду и овај поседује све што је потребно за квалитетно проведено време током лета. Безбрижно крените пут летње дестинације број један на Бањици. Ништа осим максимално добре атмосфере вас неће сачекати. Поред великог базена, разуме се.

5. Базени Кошутњак

За многе прва асоцијација на купање у граду је управо овај базен. Окружен шумом, увек до последњег места испуњен људима са позитивном енергијом. Изградња је трајала пуних пет година да би свечано отварање уследило за отварање Првог светског првентсва за водене спортове у Београду давне 1973. године. Јавна тајна је да се овде долази због легитимног скакања у воду зато што одувек постоје безбедне скакаонице. Укупно 5 базена, трибине, терен за одбојку на песку, ресторан и кафићи ће пружити баш све што вам је потребно током врелих дана у Београду.

6. СЦ 25. мај

Милан Гале Мушкатировић комплекс већ дуго носи титулу градског фаворита. Сигурно је да га суграђани из центра обожавају јер је на корак од главних градских атракција. Три веома лепо уређена базена са сунцобранима и лежаљкама сасвим једноставне моменте претварају у идилу. Тушеви и свлачионице у сваком тренутку уредно сређени се подразумевају. Уколико нисте још увек набавили пропусницу за бесплатан боравак на базену, правац по документ који ће одушевити буџет и правац на купањац.

Како до бесплатне пропуснице за отворене базене

Персонализована бесплатна пропусница за базен се преузима у свакој општини у Београду. Не морате да одлазите у општину на којој станујете јер се издавање пропусница обавља невезано од места становања. Када дођете на базен дужни сте уз пропусницу приложите важећу личну карту односно здравствену књижицу за децу.

Бесплатно купање на отвореним базенима уз картицу је могуће од 12:00 сваког дана и картицу је могуће употребити једном у току дана.

Поред наведених базена, картице је могуће користити и на градским базенима у Младеновцу, Лазаревцу и Обреновцу.

За издавање картице у било којој општини је потребна само важећа лична карта, а за децу оверена здравствена књижица.