Јун у Београду 2024

Миконос у мислима, пржене паприке у тањиру. Слатке ледене малине за вреле летње дане пре званичног лета и удобна обућа су све што вам је потребно ових дана у главом граду

Уторак 04. јун 2024.

cover image

Неко коначно куца на врата. Стиже да нас колективно посети на одређено. Хеј, лето па где си ти више? Нема критика јер долазиш цео дан раније. Хвала ти. Лето 2024 почиње тачно 20. јуна у 22:50. Тај четвртак ће имати најдужи дан и најкраћу ноћ. За разлику од лета, Београд је увек присутан и спреман да изненади квалитетним програмом у сваком тренутку. Још мало и море на видику али до ленчарења на песку има још много тога.

Сезона малих и великих матура, венчања на отвореном и затвореном, крштења, повратак кући из далеких земаља - сада су емоције максималне. Када пожелите предах од прослава, када зажелите мало времена само за себе али са добрим погледом, када вам се шета, када вам се једе омиљени сладолед у још више омиљеном друштву, када имате много идеја које морају да слегну и апсолутно ниједан план у глави - Калемегдан зове! За сваки тренутак и сваку прилику, најпопуларнији део Београда је спреман да и први и по ко зна који пут "украде" пажњу. Заслужено јер овде имате све што је потребно за уживање под отвореним небом на истински градски начин.

Тешко да у оволиком граду можете да испратите сваки догађај. Бројни фестивали, представе, музичке манифестације, веома популарни базари, изложбе, туре разгледања града су у центру пажње. Ускоро ће и добро познати Карневал бродова. Нема сумње да ће бити величанствено као и сваке претходне године. Ипак, нешто се ускоро организује што никако не би требало пропустити. Ово су топ 3 дешавања у Београду у јуну.

1. Европско првенство у воденим спортовима 2024 у Београду

По први пут у главном граду, од 10. до 23. јуна, читав континент фокусиран на спортове у води ће посматрати београдске резултате са престижног такмичења. Пливање у базену, скокови у воду, пливање на отвореним водама и уметничко пливање су категорије у којима ће такмичари показати најбољу форму. Истовремено, ово такмичење је последња шанса за квалификацију на олимпијске игре Париз 2024.

По окончању првог дела првенства следи Европско првенство за мастерс категорију у воденим спортовима Београд 2024. Наведеним дисциплинама ће се придружити ватерполо, а све ће се дешавати од 26. јуна до 6. јула.

Локације на којима ће владати спортска атмосфера су спортски центар Милан Гале Мушкатировић, базен спортског центра Ташмајдан, Завод за спорт и медицину спорта Србије и Ада Циганлија.

2. Belgrade River Fest 2024

Плато Геозавода је место одржавања два посебна музичка спектакла. Квалитетна продукција, светски познати певачи и сјајна атмосфера ће обележити провод уз реку. У понедељак, 17. јуна гостује Антонис Ремос. Многима непревазиђен господин са магијом у гласу. Познати хитови проткани најфинијим емоцијама ће створити најлепшу разгледницу са реке.

Наредне вечери, 18. јуна стиже господин Nick Cave. Икона рока са неисцрпним извором енергије гарантује да ће добро памтити овај уторак. За ово издање, пратња су музичар Колин Гринвуд и клавир. Спремите се за ноћ пуну фантастичних изненађења.

3. Београдски летњи фестивал БЕЛЕФ 2024

Овогодишње издање чувеног градског фестивала БЕЛЕФ се организује у периоду од 20. јуна до 7. јула под називом "Добра прича". Укупно 22 пројекта који ће се реализовати на 32. БЕЛЕФУ. Народно позориште, Атеље 212, Театар Вук и Мало позориште Душко Радовић су адресе на којима ће бити незаборавно. Останите уз добар интернет јер ускоро стиже комплетан програм.