Септембар у Београду 2023

Ленчарењу је крај! Више нема безбрижног излежавања поред реке, на обали мора, у дворишту куће на селу и у стану. Одлично. Ево је нова сезона забаве у граду и то никада забавнија

Понедељак 04. сеп 2023.

cover image

Још увек се осећа узбуђење звано први септембар. Најчешће, деца славе полазак у школу, а родитељи крај распуста. Шалу на страну, једна епоха је завршена. Одлази се у нове победе, у нове авантуре. У нову забаву. Драга децо, поштовани родитељи, не заборавите на најважнију лекцију коју свако мора да зна - другарство испред свега.

Много је важније ко је већи друг него које се патике обувају за школу. Учи се због знања, не због награде. Фер плеј не постоји у дневнику оцена, а највећа је похвала. Уколико будете радили на себи, на својим навикама и знању, бићете светска звезда. Баш као и средњошколци из Србије који су на Светској физичкој олимпијади недавно освојили пет медања. Токио је током лета био домаћин 53. олимпијаде на којој је учестовало готово 400 ученика из 84 земље. Репрезентацију Србије чине Вук Хип, Дорђе Паројчић, Тадија Јелесијевић, Сава Тодоровић и Тадеј Ристић. Златни момци показали свету колико знају освојивиши чак пет медаља. Браво, браво, браво.

Када школа и посао нису у фокусу, на реду је да се опустите. Најбоље уз музику. Концертни низ у овом месецу обећава нестварне музичке ноћи. Бројни музичари домаће продукције ће окупити своју публику на локацијама широм града. Тражиће се карта више, традиционално.

Посебна гужва ће бити у првим септембарским данима у Београду на води. Пето јубиларно издање манифестације Опера на води се одржава 8. и 9. септембра од 20:30 на платоу Геозавода. Прво вече јубиларног спектакла је резервисано за Ђакома Пучинија. Ексклузивно гостовање најпопуларније примадоне ће атмосферу учинити нестварном.

Аида Гарифулина ће кроз главну улогу одушевити све присутне. Само за ову прилику по први пут ће бити постављен посебан амфитеатар који ће плато адаптирати у аутентичну оперску сцену. Поред Аиде сцену ће освојити тенор Матео Рома, Жељко Лучић, хор, солисти и балет Националне опере из Темишвара. Диригент је маестро Дејан Савић.

Друге вечери незаборавну атмосферу и музику ће приредити Симфонијски оркестар РТС и Хор РТС извођењем филмске музике најпопуларнијих блокбастера. Џејмс Бонд, Ратови звезда, Пинк Пантер и други добро познати филмски наслови у музичкој форми ће бити омиљени звук септембра у Београду.

Велико спортско дешавање се одвија у граду. Светско првентсво у веслању 2023 на Ади Циганлији траје до 10. септембра. Домаћа и интернационална спортска јавност помно прати учеснике и организацију. За сада стижу похвале са свих меридијана. Веслачки спектакл окупља више од 1.000 учесника из 72 земље. Поред медаља, такмичари на 51. Светском првенству у веслању се боре и за што бољи пласман на Олимпијским играма у Паризу 2024. Ада Циганлија позива све да дођу спортским навијањем подрже велики догађај.

Гастрономија у уникатном издању се подразумева у градској понуди. Величанствене параде врше последње припреме и ускоро почињу најаве за фантастичне манифестације на којима су укуси у центру пажње. Маркети ручних радиности, Фестивал српског филма фантастике, сајмови, богати програми за децу и још много тога само што није стигло у репертоар. Останите на таласима најбољег ритма Београда и уживајте као да сте први пут у престоници.