Septembar u Beogradu 2023

Lenčarenju je kraj! Više nema bezbrižnog izležavanja pored reke, na obali mora, u dvorištu kuće na selu i u stanu. Odlično. Evo je nova sezona zabave u gradu i to nikada zabavnija

Ponedeljak 04. sep 2023.

cover image

Još uvek se oseća uzbuđenje zvano prvi septembar. Najčešće, deca slave polazak u školu, a roditelji kraj raspusta. Šalu na stranu, jedna epoha je završena. Odlazi se u nove pobede, u nove avanture. U novu zabavu. Draga deco, poštovani roditelji, ne zaboravite na najvažniju lekciju koju svako mora da zna - drugarstvo ispred svega.

Mnogo je važnije ko je veći drug nego koje se patike obuvaju za školu. Uči se zbog znanja, ne zbog nagrade. Fer plej ne postoji u dnevniku ocena, a najveća je pohvala. Ukoliko budete radili na sebi, na svojim navikama i znanju, bićete svetska zvezda. Baš kao i srednjoškolci iz Srbije koji su na Svetskoj fizičkoj olimpijadi nedavno osvojili pet medanja. Tokio je tokom leta bio domaćin 53. olimpijade na kojoj je učestovalo gotovo 400 učenika iz 84 zemlje. Reprezentaciju Srbije čine Vuk Hip, Dorđe Parojčić, Tadija Jelesijević, Sava Todorović i Tadej Ristić. Zlatni momci pokazali svetu koliko znaju osvojiviši čak pet medalja. Bravo, bravo, bravo.

Kada škola i posao nisu u fokusu, na redu je da se opustite. Najbolje uz muziku. Koncertni niz u ovom mesecu obećava nestvarne muzičke noći. Brojni muzičari domaće produkcije će okupiti svoju publiku na lokacijama širom grada. Tražiće se karta više, tradicionalno.

Posebna gužva će biti u prvim septembarskim danima u Beogradu na vodi. Peto jubilarno izdanje manifestacije Opera na vodi se održava 8. i 9. septembra od 20:30 na platou Geozavoda. Prvo veče jubilarnog spektakla je rezervisano za Đakoma Pučinija. Ekskluzivno gostovanje najpopularnije primadone će atmosferu učiniti nestvarnom.

Aida Garifulina će kroz glavnu ulogu oduševiti sve prisutne. Samo za ovu priliku po prvi put će biti postavljen poseban amfiteatar koji će plato adaptirati u autentičnu opersku scenu. Pored Aide scenu će osvojiti tenor Mateo Roma, Željko Lučić, hor, solisti i balet Nacionalne opere iz Temišvara. Dirigent je maestro Dejan Savić.

Druge večeri nezaboravnu atmosferu i muziku će prirediti Simfonijski orkestar RTS i Hor RTS izvođenjem filmske muzike najpopularnijih blokbastera. Džejms Bond, Ratovi zvezda, Pink Panter i drugi dobro poznati filmski naslovi u muzičkoj formi će biti omiljeni zvuk septembra u Beogradu.

Veliko sportsko dešavanje se odvija u gradu. Svetsko prventsvo u veslanju 2023 na Adi Ciganliji traje do 10. septembra. Domaća i internacionalna sportska javnost pomno prati učesnike i organizaciju. Za sada stižu pohvale sa svih meridijana. Veslački spektakl okuplja više od 1.000 učesnika iz 72 zemlje. Pored medalja, takmičari na 51. Svetskom prvenstvu u veslanju se bore i za što bolji plasman na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Ada Ciganlija poziva sve da dođu sportskim navijanjem podrže veliki događaj.

Gastronomija u unikatnom izdanju se podrazumeva u gradskoj ponudi. Veličanstvene parade vrše poslednje pripreme i uskoro počinju najave za fantastične manifestacije na kojima su ukusi u centru pažnje. Marketi ručnih radinosti, Festival srpskog filma fantastike, sajmovi, bogati programi za decu i još mnogo toga samo što nije stiglo u repertoar. Ostanite na talasima najboljeg ritma Beograda i uživajte kao da ste prvi put u prestonici.