Jun u Beogradu 2024

Mikonos u mislima, pržene paprike u tanjiru. Slatke ledene maline za vrele letnje dane pre zvaničnog leta i udobna obuća su sve što vam je potrebno ovih dana u glavom gradu

Utorak 04. jun 2024.

cover image

Neko konačno kuca na vrata. Stiže da nas kolektivno poseti na određeno. Hej, leto pa gde si ti više? Nema kritika jer dolaziš ceo dan ranije. Hvala ti. Leto 2024 počinje tačno 20. juna u 22:50. Taj četvrtak će imati najduži dan i najkraću noć. Za razliku od leta, Beograd je uvek prisutan i spreman da iznenadi kvalitetnim programom u svakom trenutku. Još malo i more na vidiku ali do lenčarenja na pesku ima još mnogo toga.

Sezona malih i velikih matura, venčanja na otvorenom i zatvorenom, krštenja, povratak kući iz dalekih zemalja - sada su emocije maksimalne. Kada poželite predah od proslava, kada zaželite malo vremena samo za sebe ali sa dobrim pogledom, kada vam se šeta, kada vam se jede omiljeni sladoled u još više omiljenom društvu, kada imate mnogo ideja koje moraju da slegnu i apsolutno nijedan plan u glavi - Kalemegdan zove! Za svaki trenutak i svaku priliku, najpopularniji deo Beograda je spreman da i prvi i po ko zna koji put "ukrade" pažnju. Zasluženo jer ovde imate sve što je potrebno za uživanje pod otvorenim nebom na istinski gradski način.

Teško da u ovolikom gradu možete da ispratite svaki događaj. Brojni festivali, predstave, muzičke manifestacije, veoma popularni bazari, izložbe, ture razgledanja grada su u centru pažnje. Uskoro će i dobro poznati Karneval brodova. Nema sumnje da će biti veličanstveno kao i svake prethodne godine. Ipak, nešto se uskoro organizuje što nikako ne bi trebalo propustiti. Ovo su top 3 dešavanja u Beogradu u junu.

1. Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima 2024 u Beogradu

Po prvi put u glavnom gradu, od 10. do 23. juna, čitav kontinent fokusiran na sportove u vodi će posmatrati beogradske rezultate sa prestižnog takmičenja. Plivanje u bazenu, skokovi u vodu, plivanje na otvorenim vodama i umetničko plivanje su kategorije u kojima će takmičari pokazati najbolju formu. Istovremeno, ovo takmičenje je poslednja šansa za kvalifikaciju na olimpijske igre Pariz 2024.

Po okončanju prvog dela prvenstva sledi Evropsko prvenstvo za masters kategoriju u vodenim sportovima Beograd 2024. Navedenim disciplinama će se pridružiti vaterpolo, a sve će se dešavati od 26. juna do 6. jula.

Lokacije na kojima će vladati sportska atmosfera su sportski centar Milan Gale Muškatirović, bazen sportskog centra Tašmajdan, Zavod za sport i medicinu sporta Srbije i Ada Ciganlija.

2. Belgrade River Fest 2024

Plato Geozavoda je mesto održavanja dva posebna muzička spektakla. Kvalitetna produkcija, svetski poznati pevači i sjajna atmosfera će obeležiti provod uz reku. U ponedeljak, 17. juna gostuje Antonis Remos. Mnogima neprevaziđen gospodin sa magijom u glasu. Poznati hitovi protkani najfinijim emocijama će stvoriti najlepšu razglednicu sa reke.

Naredne večeri, 18. juna stiže gospodin Nick Cave. Ikona roka sa neiscrpnim izvorom energije garantuje da će dobro pamtiti ovaj utorak. Za ovo izdanje, pratnja su muzičar Kolin Grinvud i klavir. Spremite se za noć punu fantastičnih iznenađenja.

3. Beogradski letnji festival BELEF 2024

Ovogodišnje izdanje čuvenog gradskog festivala BELEF se organizuje u periodu od 20. juna do 7. jula pod nazivom "Dobra priča". Ukupno 22 projekta koji će se realizovati na 32. BELEFU. Narodno pozorište, Atelje 212, Teatar Vuk i Malo pozorište Duško Radović su adrese na kojima će biti nezaboravno. Ostanite uz dobar internet jer uskoro stiže kompletan program.