Top 7 spomenika u Beogradu koje morate da vidite

Beograd ima skoro 450 spomenika. Svaki je važan. Sa razlogom je podignut. Neki su popularniji od drugih, locirani u poznatim gradskim zonama. Ovo je lista 7 veličanstvenih spomenika

Ponedeljak 18. sep 2023.

cover image

Srbija, jedna od retkih zemalja u celom svetu sa tako bogatom istorijom. Beograd, glavni grad koji kroz spomenike priča veoma važne priče. Uživo poseta je uvek bolja ideja od razgledanja fotografija. Udobna obuća i pravac u istraživanje kulture i istorije.

1. Bili smo samo deca

Park Tašmajdan je čuvar brojnih spomenika koji se u njemu nalaze. Tobogan, Ležeći akt, Žena koja sedi, Desanka Maksimović i još mnogo umetničkih dela ulepšava ovaj gradski park. Jedan spomenik je posebno važan - Bili smo samo deca. Postavljen tako da ga je nemoguće zaobići. Mali simbol velike tuge. Bista Milice Rakić, jedne od 79 dece, dece koja su poginula u NATO agresiji na Srbiju 1999. godine. Nedužne žrtve koje ovaj narod nikada neće zaboraviti.

2. Spomenik Stefanu Nemanji

Kada se priča o Srbiji, Stefan Nemanja se obavezno citira. Svoj spomenik je konačno dobio 2021. godine. Impresivnog izgleda i gigantskih dimenzija predstavlja popularnu gradsku atrakciju. Jedan od najviših ali ne i najviši spomenik u Beogradu. Smešten u srcu adaptiranog Savskog trga, poput magneta privlači stanovnike Beograda i goste iz svih krajeva planete. Simbol nastanka, moći i tradicije ne sme da ne dočeka vašu posetu.


3. Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću

"Čekam te kod konja" je rečenica koja se do pojave tržnih centara svakodnevno čula. Glavno mesto susreta i druženja na Trgu republike. Očigledno i lako vidljivo gradsko obeležje - spomenik knezu Mihailu je postavljen davne 1882. godine. Upravo sa podizanjem ovog spomenika je počela nova epoha izgleda centra grada i samog trga. Knez Mihailo, državnik koji je napokon oslobodio Srbiju od Turaka i obezbedio joj nezavisnost u veličanstvenom izdanju, na konju, podseća narod - sloboda pre svega. Neumesno "prekršten" u obeležje kod konja umesto kod kneza je bio žargon jedne generacije, srećom, retko se danas čuje da se tako određuje dolazak na Trg republike.

4. Spomenici Nikoli Tesli

Da li znate koliko spomenika posvećenih Nikoli Tesli ima u Beogradu? Tačan odgovor je tri. Prvi ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta, drugi na aerodromu koji nosi njegovo ime i treći u Karađorđevom parku, između hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije. Naučnik koji je zadužio celu planetu svojim genijalnim umom je toliko bio ispred svog vremena da ni današnje doba ne može da odgonetne njegove ideje. Muzej Nikole Tesle će vam daleko više prikazati njegov život i dela od samih spomenika. Obavezna adresa na listi šta videti u Beogradu.

5. Pobednik

Simbol Beograda na Kalemegdanu je razglednica koja putuje meridijanima. Koliko je popularan u savremenom dobu, na početku svog postojanja je bio isto toliko osporavan. Prvobitno je trebalo da krasi strogi centar ali su se dame bunile - ne žele da gledaju u nagog muškarca. Taman kada su se strasti stišale i većina usvojila ideju da se skući na Kalemegdanu, mir je kratko potrajao. Beogradske dame i intelektualna elita su pristali isključivo na dogovor ukoliko Pobednik bude gledao ka Novom Beogradu koji u vreme izrade spomenika, 1912. godine nije ni postojao. Novi milenijum, nova pravila pa tako apsolutno nema dileme o izgledu spomenika. Zašto bi kada je jedan od najviše fotografisanih spomenika u celoj Evropi i mnogo šire. Obavezno izdvojite više vremena za šetnju Kalemegdanom jer će vas kroz put do Pobenika pozdraviti još mnogo važnih spomenika.

6. Hram Svetog Save

Najveće i najvažnije zdanje za koje je svaka reč mala. Osećaj boravka u hramu je neopisiv doživljaj. Jedno od najpopularnijih mesta u Beogradu svakog dana ugosti reku gostiju. Verovali ili ne, izgradnja hrama je počela 1935. godine. Sve što je moglo da sabotira gradnju se i desilo. Konačno, centralna kupola je postavljena na svoje mesto 1989. godine nakon 40 dana radova. Hram posvećen Svetom Savi, sinu Stefana Nemanje mora da se upozna, doživi i upamti zauvek.

7. Vukov spomenik

Vuk Stefanović Karadžić, najviše upamćen kao reformator srpskog jezika. Vukov spomenik, čuvena gradska destinacija za nalaženje i pronalaženje. Epicentar gradskog prevoza, tačka sa koje se lako stiže u bukvalno svaki deo grada. Prva metro stanica. Nikada popularan kao Trg republike, a zauvek važan za spajanje ljudi. Sređen u proleće 2023. godine, spomenik koji mora da se nađe u listi obaveznih spomenika u Beogradu.

Kada centar grada nije u prvom planu, morate da posetite i Avalski toranj. Impresivan pogled sa tornja za najlepše uspomene. Jedina gradska planina sa ponosom poziva na druženje u uređenoj priredi u kojoj će uživati sve generacije. Avalski toranj je srušen 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju, a svečano otvoren za posetioce 2010. godine nakon kompletne rekonstrukcije. Najviši toranj na Balkanu je visok tačno 204,5 metara.