Калемегдан

Део града са ког се пружа најлепши поглед на ушће Саве у Дунвав. Највећи и најзначајнији парк у Београду је првенствено препознатљив по импознатној Београдској твђави. Назив потиче од турских речи "кале" што значи град односно тврђава и "мегдан" што значи поље. Док је Турска војска руководила Београдом, парк се звао "Фићир-бајир" - брег за размишљање. Током осамдесетих година 19. века је добио садашњи изглед, на иницијативу Милоша Обреновића. Идејне скице и пројекат за уређивање је израдио први градски урбаниста Емилијан Јосимовић. Уређивање по пројекту је започето 1890. године, а тадашњи председник општине Никола Пашић је одобрио први кредит за уређивање јавних површина и то у вредности од тадашњих 10.000 динара. Прво се уређивао Велики Калемегдан који је и тада имао организована дешавања. Овде се недељом и празницима свирала весела музика коју је изводио војни оркестар. Званични пројектант Великог Калемегдана је архитекта Милан Капетановић. Крајем 19. века се расписује тендер за уређење Малог Калемегдана. Јелисавета Нацић је архитекта која је победила на тендеру.

Улаз у парк из Кнез Михаилове улице краси декоративни партер геометријског стила који је након постављања Споменика захвалности Француској претрпео одређене измене али је остао у истом стилу. Истовремено, израђене су шетачке стазе и спортски терени. Убрзо је постављен и споменик "Победник". За време Другог светског рата, парк је претрпео велика оштећења. Поновна адаптација започиње 1950. године. Последњих деценија, Калемегдан је један од водећих симбола града, омиљен парк Београђана свих генерација и туристичка атракција од великог значаја.

Парк Калемегдан је уређен крајем 19. века на брисаном простору између Београдске тврђаве и градског насеља који је служио да се осмотри непријатељ, а ту је такође била и пијаца робова и губилиште у османско доба. У парку се налазе: Бео Зоо Врт, Споменик захвалности Француској, Павиљон Цвијета Зузорић, Спомен обележје предаје кључева, Фонтана Рибар, Музички павиљон, Мало и Велико Степениште, Гробница народних хероја, Јапанска чесма, Мали Калемегдан, Скулптура Геније смрти, Фонтана Буђење, Скулптура Уморни борац, Скулптура Партизан са децом, Споменик Бранку Радичевићу, Спомен-биста Марку Миљанову, Спомен - биста Јаши Продановићу, Спомен - биста Јовану Скерлићу, Спомен - биста Јовану Суботићу, Спомен - биста Ивану Горану Ковачићу, Спомен - биста Јовану Гавриловићу, Спомен - биста Ђури Даничићу, Спомен - биста Војиславу Илићу, Спомен - биста Ђури Јакшићу, Спомен - биста Симеону Роксандићу, Спомен - биста Јанку Веселиновићу, Спомен - биста Милошу Црњанском, Спомен - биста Милошу Н. Ђурићу, Спомен - биста Борисаву Станковићу, Спомен - биста Алекси Шантићу, Спомен - биста Јовану Дучићу; Спомен - биста Кости Таушановићу; Спомен - биста Стевану Мокрањцу; спомен - биста Радоју Домановићу.