Deo grada sa kog se pruža najlepši pogled na ušće Save u Dunvav. Najveći i najznačajniji park u Beogradu je prvenstveno prepoznatljiv po impoznatnoj Beogradskoj tvđavi. Naziv potiče od turskih reči "kale" što znači grad odnosno tvrđava i "megdan" što znači polje. Dok je Turska vojska rukovodila Beogradom, park se zvao "Fićir-bajir" - breg za razmišljanje. Tokom osamdesetih godina 19. veka je dobio sadašnji izgled, na inicijativu Miloša Obrenovića. Idejne skice i projekat za uređivanje je izradio prvi gradski urbanista Emilijan Josimović. Uređivanje po projektu je započeto 1890. godine, a tadašnji predsednik opštine Nikola Pašić je odobrio prvi kredit za uređivanje javnih površina i to u vrednosti od tadašnjih 10.000 dinara. Prvo se uređivao Veliki Kalemegdan koji je i tada imao organizovana dešavanja. Ovde se nedeljom i praznicima svirala vesela muzika koju je izvodio vojni orkestar. Zvanični projektant Velikog Kalemegdana je arhitekta Milan Kapetanović. Krajem 19. veka se raspisuje tender za uređenje Malog Kalemegdana. Jelisaveta Nacić je arhitekta koja je pobedila na tenderu.

Ulaz u park iz Knez Mihailove ulice krasi dekorativni parter geometrijskog stila koji je nakon postavljanja Spomenika zahvalnosti Francuskoj pretrpeo određene izmene ali je ostao u istom stilu. Istovremeno, izrađene su šetačke staze i sportski tereni. Ubrzo je postavljen i spomenik "Pobednik". Za vreme Drugog svetskog rata, park je pretrpeo velika oštećenja. Ponovna adaptacija započinje 1950. godine. Poslednjih decenija, Kalemegdan je jedan od vodećih simbola grada, omiljen park Beograđana svih generacija i turistička atrakcija od velikog značaja.

Park Kalemegdan je uređen krajem 19. veka na brisanom prostoru između Beogradske tvrđave i gradskog naselja koji je služio da se osmotri neprijatelj, a tu je takođe bila i pijaca robova i gubilište u osmansko doba. U parku se nalaze: Beo Zoo Vrt, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Spomen obeležje predaje ključeva, Fontana Ribar, Muzički paviljon, Malo i Veliko Stepenište, Grobnica narodnih heroja, Japanska česma, Mali Kalemegdan, Skulptura Genije smrti, Fontana Buđenje, Skulptura Umorni borac, Skulptura Partizan sa decom, Spomenik Branku Radičeviću, Spomen-bista Marku Miljanovu, Spomen - bista Jaši Prodanoviću, Spomen - bista Jovanu Skerliću, Spomen - bista Jovanu Subotiću, Spomen - bista Ivanu Goranu Kovačiću, Spomen - bista Jovanu Gavriloviću, Spomen - bista Đuri Daničiću, Spomen - bista Vojislavu Iliću, Spomen - bista Đuri Jakšiću, Spomen - bista Simeonu Roksandiću, Spomen - bista Janku Veselinoviću, Spomen - bista Milošu Crnjanskom, Spomen - bista Milošu N. Đuriću, Spomen - bista Borisavu Stankoviću, Spomen - bista Aleksi Šantiću, Spomen - bista Jovanu Dučiću; Spomen - bista Kosti Taušanoviću; Spomen - bista Stevanu Mokranjcu; spomen - bista Radoju Domanoviću.