Beograde, srećna slava

Ove godine, Spasovdanska litija počinje od 19:00 na relaciji od Vaznesenjske crkve do Hrame Svetog Save. Na čelu litije će biti kivot sa moštima Svetog Justina Ćelijskog

Četvrtak 13. jun 2024.

cover image

Veoma važan dan za glavni grad - Spasovdan u Beogradu 2024 se proslavlja u četvrtak, 13. juna. Svečanu slavsku liturgiju i litiju će predvoditi patrijarh Porfirije, a časni krst na litiji će nositi najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save, Nikolaj Stanić.

Svi koji žele da prisustvuju Spasovdanskoj litiji se pozivaju da u 18:00 dođu u ulicu Kralja Milana, kod Skupštine Grada Beograda. Početak litije je u 19:00 u Vaznesenjskoj crkvi. Litija, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božije Znamenje će se kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Slavije gde će patrijarh pročitati sveto Jevanđelje i osveštati gradske ulice, zatim nastaviti kroz Bulevar oslobođenja i konačno, u Hramu Svetog Save će se služiti moleban za Beograd i njegove stanovnike. Služiće se i akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje će biti izložene na pokoljenje i celivanje.

Davno je despot Stefan Lazarević Beograd proglasio prestonicom. Iste godine, 1403. je grad za svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje Spasovdan. I te kako prikladna simbolika: uzdizanje - vaznesenje grada. Oduvek su pokušavali da pokore ovu teritoriju. Nikada nisu uspeli. Nikada neće moći.

Spasovdan je jedan od deset praznika u crkvenom kalendaru posvećenih Isusu Hristu. Pripada pokretnim praznicima i uvek se obeležava 40 dana nakon Uskrsa, a deset dana pre Duhova. I uvek četvrtkom.

U prošlosti, grad je uz prekide obeležavao svoju slavu. Konačno, bez izuzetka, proslavlja se od sredine devedesetih godina kada je posle mnogo godina krenula slavska litija kroz gradske ulice, a na čelu se nalazio Patrijarh Pavle.

Običaji na Spasovdan su brojni. Najčešće se pominje da muškarci ne bi trebalo da se briju, žene da se ne umivaju, a deca da se kupaju. Niko ne bi trebalo da spava preko dana, a ko ne odoli krevetu, biće pospan cele godine. Na Spasovdan se ne radi na njivi i u bašti.