Београде, срећна слава

Ове године, Спасовданска литија почиње од 19:00 на релацији од Вазнесењске цркве до Храме Светог Саве. На челу литије ће бити кивот са моштима Светог Јустина Ћелијског

Четвртак 13. јун 2024.

cover image

Веома важан дан за главни град - Спасовдан у Београду 2024 се прославља у четвртак, 13. јуна. Свечану славску литургију и литију ће предводити патријарх Порфирије, а часни крст на литији ће носити најбољи ученик Богословије Светог Саве, Николај Станић.

Сви који желе да присуствују Спасовданској литији се позивају да у 18:00 дођу у улицу Краља Милана, код Скупштине Града Београда. Почетак литије је у 19:00 у Вазнесењској цркви. Литија, предвођена кивотом са моштима Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворном иконом Мајке Божије Знамење ће се кретати улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, преко Славије где ће патријарх прочитати свето Јеванђеље и освештати градске улице, затим наставити кроз Булевар ослобођења и коначно, у Храму Светог Саве ће се служити молебан за Београд и његове становнике. Служиће се и акатист Преподобном Јустину Ћелијском, а светиње ће бити изложене на покољење и целивање.

Давно је деспот Стефан Лазаревић Београд прогласио престоницом. Исте године, 1403. је град за своју славу узео Вазнесење Господње Спасовдан. И те како прикладна симболика: уздизање - вазнесење града. Одувек су покушавали да покоре ову територију. Никада нису успели. Никада неће моћи.

Спасовдан је један од десет празника у црквеном календару посвећених Исусу Христу. Припада покретним празницима и увек се обележава 40 дана након Ускрса, а десет дана пре Духова. И увек четвртком.

У прошлости, град је уз прекиде обележавао своју славу. Коначно, без изузетка, прославља се од средине деведесетих година када је после много година кренула славска литија кроз градске улице, а на челу се налазио Патријарх Павле.

Обичаји на Спасовдан су бројни. Најчешће се помиње да мушкарци не би требало да се брију, жене да се не умивају, а деца да се купају. Нико не би требало да спава преко дана, а ко не одоли кревету, биће поспан целе године. На Спасовдан се не ради на њиви и у башти.