Топ 7 споменика у Београду које морате да видите

Београд има скоро 450 споменика. Сваки је важан. Са разлогом је подигнут. Неки су популарнији од других, лоцирани у познатим градским зонама. Ово је листа 7 величанствених споменика

Понедељак 18. сеп 2023.

cover image

Србија, једна од ретких земаља у целом свету са тако богатом историјом. Београд, главни град који кроз споменике прича веома важне приче. Уживо посета је увек боља идеја од разгледања фотографија. Удобна обућа и правац у истраживање културе и историје.

1. Били смо само деца

Парк Ташмајдан је чувар бројних споменика који се у њему налазе. Тобоган, Лежећи акт, Жена која седи, Десанка Максимовић и још много уметничких дела улепшава овај градски парк. Један споменик је посебно важан - Били смо само деца. Постављен тако да га је немогуће заобићи. Мали симбол велике туге. Биста Милице Ракић, једне од 79 деце, деце која су погинула у НАТО агресији на Србију 1999. године. Недужне жртве које овај народ никада неће заборавити.

2. Споменик Стефану Немањи

Када се прича о Србији, Стефан Немања се обавезно цитира. Свој споменик је коначно добио 2021. године. Импресивног изгледа и гигантских димензија представља популарну градску атракцију. Један од највиших али не и највиши споменик у Београду. Смештен у срцу адаптираног Савског трга, попут магнета привлачи становнике Београда и госте из свих крајева планете. Симбол настанка, моћи и традиције не сме да не дочека вашу посету.


3. Споменик кнезу Михаилу Обреновићу

"Чекам те код коња" је реченица која се до појаве тржних центара свакодневно чула. Главно место сусрета и дружења на Тргу републике. Очигледно и лако видљиво градско обележје - споменик кнезу Михаилу је постављен давне 1882. године. Управо са подизањем овог споменика је почела нова епоха изгледа центра града и самог трга. Кнез Михаило, државник који је напокон ослободио Србију од Турака и обезбедио јој независност у величанственом издању, на коњу, подсећа народ - слобода пре свега. Неумесно "прекрштен" у обележје код коња уместо код кнеза је био жаргон једне генерације, срећом, ретко се данас чује да се тако одређује долазак на Трг републике.

4. Споменици Николи Тесли

Да ли знате колико споменика посвећених Николи Тесли има у Београду? Тачан одговор је три. Први испред зграде Електротехничког факултета, други на аеродрому који носи његово име и трећи у Карађорђевом парку, између храма Светог Саве и Народне библиотеке Србије. Научник који је задужио целу планету својим генијалним умом је толико био испред свог времена да ни данашње доба не може да одгонетне његове идеје. Музеј Николе Тесле ће вам далеко више приказати његов живот и дела од самих споменика. Обавезна адреса на листи шта видети у Београду.

5. Победник

Симбол Београда на Калемегдану је разгледница која путује меридијанима. Колико је популаран у савременом добу, на почетку свог постојања је био исто толико оспораван. Првобитно је требало да краси строги центар али су се даме буниле - не желе да гледају у нагог мушкарца. Таман када су се страсти стишале и већина усвојила идеју да се скући на Калемегдану, мир је кратко потрајао. Београдске даме и интелектуална елита су пристали искључиво на договор уколико Победник буде гледао ка Новом Београду који у време израде споменика, 1912. године није ни постојао. Нови миленијум, нова правила па тако апсолутно нема дилеме о изгледу споменика. Зашто би када је један од највише фотографисаних споменика у целој Европи и много шире. Обавезно издвојите више времена за шетњу Калемегданом јер ће вас кроз пут до Побеника поздравити још много важних споменика.

6. Храм Светог Саве

Највеће и најважније здање за које је свака реч мала. Осећај боравка у храму је неописив доживљај. Једно од најпопуларнијих места у Београду сваког дана угости реку гостију. Веровали или не, изградња храма је почела 1935. године. Све што је могло да саботира градњу се и десило. Коначно, централна купола је постављена на своје место 1989. године након 40 дана радова. Храм посвећен Светом Сави, сину Стефана Немање мора да се упозна, доживи и упамти заувек.

7. Вуков споменик

Вук Стефановић Караџић, највише упамћен као реформатор српског језика. Вуков споменик, чувена градска дестинација за налажење и проналажење. Епицентар градског превоза, тачка са које се лако стиже у буквално сваки део града. Прва метро станица. Никада популаран као Трг републике, а заувек важан за спајање људи. Сређен у пролеће 2023. године, споменик који мора да се нађе у листи обавезних споменика у Београду.

Када центар града није у првом плану, морате да посетите и Авалски торањ. Импресиван поглед са торња за најлепше успомене. Једина градска планина са поносом позива на дружење у уређеној приреди у којој ће уживати све генерације. Авалски торањ је срушен 1999. године током НАТО агресије на Србију, а свечано отворен за посетиоце 2010. године након комплетне реконструкције. Највиши торањ на Балкану је висок тачно 204,5 метара.