Београдски паркови

Оаза мира. Зелени рај. Најлепши део града. Сваки парк има своје друго име и још важније, бројну публику која увек нађе време за долазак у омиљену зону у којој владају закони природе

Недеља 07. јул 2019.

cover image

Паркови чине Београд посебним градом. Не може баш свака европска метропола да се похвали великим бројем уређених зелених површина. Главни град Србије са поносом броји десетине оваквих локација.

Првенствено због своје позиције али и садржаја које нуде, ово су топ 5 паркова у Београду:

  • Калемегдан
  • Пионирски парк
  • Ботаничка башта Јевремовац
  • Парк Ташмајдан
  • Топчидерски парк

Он је много више од великог простора под отвореним небом. Калемегдан је за многе парк без конкуренције. Спортски, историјски, културно-уметнички и други садржаји не дозвољавају да ова територија икада постане незанимљива. Поглед на реке и Нови Београд, разгледање бројних споменика и музеја, дуга шетња са псом. Овај део града за тренутак лансира до максималног опуштања.

Строги центар града није резервисан искључиво за посао. Нису ни познати ресторани и бутици разлог шетања кроз главне улице. Таман када пожелите мало мира, Пионирски парк вас спремно очекује. Изволите, сместите се на слободну клупу и посматрајте. Видећете све оно што не примећујете док журите.


Специјално парче Београда - Ботаничка башта Јевремовац. Једино у овом парку постоје одређене биљне врсте. Оно што има најлепша градска башта нема нико други. Не верујте ни реч, одмах крените до Јевремовца.

Популарни Ташмајдански парк је један од ретких у коме су најмлађи најбројнији. Највећи део површине је намењен дечјим чаролијама. Плус, у истом зеленом кварту се налазе и угоститељски објекти, као створени за предах од игре без граница. Црква Светог Марка и спомен обележја су разлог више да продефилујете феноменалним парком у срцу града.

Први парк у Београду је Топчидерски парк. Одувек је привлачио велику пажњу. Познат по квалитетној хладовини и чистом вадуху, а платан стар пун век је симбол парка. Лепоту додатно наглашавају три вештачка језера. Атмосфера је заиста посебна. Дођите, истражите и упознајте вечни парк Топчидер.