Понос града - фонтане

У Београду постоји више од 40 фонтана. Неке су од настанка симбол града, неке су потпуно непознате. Без њих, град никада не би био исти

Недеља 16. јун 2019.

cover image

Срдачни људи, одлична атмосфера, бројни садржаји, бурна историја, богата култура и невероватан ноћни живот чине главни град Србије најпопуларнијим градом на Балкану. Тешко је описати осећај који доноси београдски асфалт. Довољно је само мало да се успори и схвати да је Београд права метропола. И да има фонтане на сваком кораку.

Становници града не хају превише за њих. Њима су уобичајена појава. Тек када гости из свих крајева света изваде фотоапарате и телефоне да фотографишу понос града тада се читава пажња усмери на њих. Посебно на оне најпопуларније.

Музичка фонтана на Славији је најмлађа али и највећа. Уједно и највише атрактивна. Једина којој се слапови воде крећу у ритму музике. Трг Славија је због ње постао локација на коју се радо долази и ужива. Није више само градски кружни ток са веома густим саобраћајем. Број селфија на адреси музичке фонтане није познат али је засигурно да је сваки апсолутно савршен.

Далеко старија и веома важна тачка за оријентацију у самом центру је фонтана - Теразијска чесма. Деценијама стрпљиво стоји и чека све оне који касне на заказан састанак. Радо усмерава свакога ко није сигуран у ком правцу је Кнез Михаилова. Памти сваки растанак, било да је тренутни или вечан. Не заборавља она ништа. Не заборавите ни ви њу када следећи пут будете на њеној територији.


Фабулозна у парку Ташмајдан, Девојка са крчагом, Човек са змијом, Жена са шкољком, Буђење, Мика Алас, Стара Херцеговина, Врело живота, Бреза, Слап, Топчидер, Младост, мала и велика Топчидер, фонтане код Вуковог споменика, Лира, Игра младости и незаобилазна испред Храма Светог Саве су само неке од преко четрдесет фонтана у Београду. Улепшавају паркове, тргове и улице. Освежавају током лета. Представљају незаобилазан симбол свог краја.

Баш такав ефекат има и велика фонтана на Тргу Николе Пашића. Датира из 1959. године, а архитекта Хранислав Стојановић је био задужен за урбанизацију овог дела града. Припада категорији фонтана које се морају посетити у Београду. Уколико још увек нисте прошетали тик уз њу, одмах крените пут водећег градског трга.