Вуков споменик

Вуков споменик је насеље у Београду које припада општини Звездара. Налази се на тромеђи општина Звездара, Палилула и Врачар. Подручје заузима јужну долинску страну некадашњег Булбулдерског потока који је текао правцем данашње улице Димитрија Туцовића. Овај део Београда са поносом носи име добијено по споменику Вуку Караџићу. Парк који је чувар споменика зове се Парк Ћирила и Методија.

Овај део града је у 19. веку био далеко од центра. На подручју данашњих факултета било је Тркалиште, отворен простор за разне намене. Први студентски дом у Србији изграђен је 1928. године баш овде, а добио је назив по свом дародавцу, краљу Александру. Наводно, у овом дому се налазила и Велика ложа југословенских масона. Споменик Вуку Караџићу, по коме је крај добио име, подигнут је 1937. године у част 150. годишњице његовог рођења.

Раскрсница Рузвелтове улице и Булевара Краља Александра је веома прометна и важна саобраћајна деоница. Испод раскрснице се налази подземна железничка станица, надамо се једног дана и метроа.


ПРЕПОРУЧЕНИ РЕСТОРАНИ И БАРОВИ