Vukov spomenik

Vukov spomenik je naselje u Beogradu koje pripada opštini Zvezdara. Nalazi se na tromeđi opština Zvezdara, Palilula i Vračar. Područje zauzima južnu dolinsku stranu nekadašnjeg Bulbulderskog potoka koji je tekao pravcem današnje ulice Dimitrija Tucovića. Ovaj deo Beograda sa ponosom nosi ime dobijeno po spomeniku Vuku Karadžiću. Park koji je čuvar spomenika zove se Park Ćirila i Metodija.

Ovaj deo grada je u 19. veku bio daleko od centra. Na području današnjih fakulteta bilo je Trkalište, otvoren prostor za razne namene. Prvi studentski dom u Srbiji izgrađen je 1928. godine baš ovde, a dobio je naziv po svom darodavcu, kralju Aleksandru. Navodno, u ovom domu se nalazila i Velika loža jugoslovenskih masona. Spomenik Vuku Karadžiću, po kome je kraj dobio ime, podignut je 1937. godine u čast 150. godišnjice njegovog rođenja.

Raskrsnica Ruzveltove ulice i Bulevara Kralja Aleksandra je veoma prometna i važna saobraćajna deonica. Ispod raskrsnice se nalazi podzemna železnička stanica, nadamo se jednog dana i metroa.