Такси у Београду

Колико кошта такси од аеродрома до центра, који таксисти су сигурни, ваучери за такси вожњу на аеродрому и све потребне информације на једном месту

Понедељак 22. мај 2023.

cover image

Београдски такси је честа тема без обзира да ли живите у граду или сте туриста. Недоумице постоје само прескочите читање овог текста.

Цене таксија у Београду се разликују од удружења али су приближно исте. На територији града је регистровано на десетине такси удружења. На жалост, велики део на улицама представљају такозвани дивљи таксисти - нерегистровани за пружање такси услуга и они су једина непријатност у свету саобраћаја.

Како препознати прави такси од нелегалног

Регистровано такси возило на крову аутомобила има таблу са ознаком удружења чији је члан. Уз лого удружења стоји и његов број. Када улазите у возило упамтите тај број. У случају да дође до неспоразума, позивањем удружења и давањем прецизне информације о возилу чије сте услугу користили лакше ће се доћи до решења проблема.

Регистарске таблице правог таксија се увек завршавају словима "TX". Уколико возило нема овакву регистрацију, не седајте у њега.

У Београду такси возила нису у обавези да буду жуте боје. Боја аутомобила није важна, пратите смернице изнад и нема проблема.

Колико кошта такси од аеродрома до центра града

Цена таксија од аеродрома до центра града је око 2.500 динара што је мало више од 21. евра. То је цена за дневну вожњу. Ноћна тарифа таксија од аеродрома до центра града је око 2.800 динара - око 24 евра. Увек је боље позвати такси и заказати вожњу него зауставити возило на улици, посебно испред аеродрома. Када седнете у возило, обратите пажњу да таксиста у том тренутку активира таксиметар. Не пристајте на договор о цени вожње пре самог уласка у возило.


Такси ваучери

Сваки путник аеродрома Београд има право на ваучер за вожњу таксијем. На ваучеру је наведен тачан износ цене вожње. Преузимају се на Такси инфопулту, на изласку царинске - пасошке зоне. У случају да путници заобиђу овај пулт, други их чека испред зграде, на самој такси станици. Путник са ваучером не плаћа вожњу по договору нити по таксиметру већ само износ који је написан на ваучеру. Ваучер важи за једну вожњу и није важан број путника у такси возилу.

Висина цене вожње таксијем са ваучером зависи од зоне до које путујете:

Прва зона 1.700 динара - Нови Београд, Сурчин (насеља Добановци, Бечмен, Јаково и Сурчин) и Земун (насеље Угриновци)

Друга зона 2.200 динара - Земун (Батајница и Бусије), Савски венац, Стари град, Врачар, Палилула, Чукарица, Вождовац (до Фармацеутског факултета) и Звездара

Трећа зона 2.700 динара - Сурчин (Бољевци), Чукарица (Жарково и Железник), Палилула (Вишњица, Карабурма, Крњача, Котеж, Борча и Овча), Вождовац (Јајинци и Кумодраж), Звездара (Мали Мокри Луг и Велики Мокри Луг), Гроцка (Калуђерица) и Раковица.

Четврта зона 3.700 динара - Чукарица (Остружница, Пећани, Рушањ и Сремчица), Вождовац (Бели поток, Пиносава и Раковица село), Гроцка (Болеч, Лештане и Винча), Раковица (Ресник)

Пета зона 5.500 динара - Палилула (Дунавац, Падинска скела и Ковилово), Чукарица (Умка, Велика Моштаница и Руцка), Гроцка (насеља Гроцка, Ритопек, Врчин, Заклопача, Бегаљица, Брестовик, Дражањ, Камендол, Пударци, Умчари и Живковац)

Шеста зона 7.400 динара - Барајево, Обреновац, Сопот, Вождовац (насеља Рипањ и Зуце), Лазаревац и Младеновац.