Taksi u Beogradu

Koliko košta taksi od aerodroma do centra, koji taksisti su sigurni, vaučeri za taksi vožnju na aerodromu i sve potrebne informacije na jednom mestu

Ponedeljak 22. maj 2023.

cover image

Beogradski taksi je česta tema bez obzira da li živite u gradu ili ste turista. Nedoumice postoje samo preskočite čitanje ovog teksta.

Cene taksija u Beogradu se razlikuju od udruženja ali su približno iste. Na teritoriji grada je registrovano na desetine taksi udruženja. Na žalost, veliki deo na ulicama predstavljaju takozvani divlji taksisti - neregistrovani za pružanje taksi usluga i oni su jedina neprijatnost u svetu saobraćaja.

Kako prepoznati pravi taksi od nelegalnog

Registrovano taksi vozilo na krovu automobila ima tablu sa oznakom udruženja čiji je član. Uz logo udruženja stoji i njegov broj. Kada ulazite u vozilo upamtite taj broj. U slučaju da dođe do nesporazuma, pozivanjem udruženja i davanjem precizne informacije o vozilu čije ste uslugu koristili lakše će se doći do rešenja problema.

Registarske tablice pravog taksija se uvek završavaju slovima "TX". Ukoliko vozilo nema ovakvu registraciju, ne sedajte u njega.

U Beogradu taksi vozila nisu u obavezi da budu žute boje. Boja automobila nije važna, pratite smernice iznad i nema problema.

Koliko košta taksi od aerodroma do centra grada

Cena taksija od aerodroma do centra grada je oko 2.500 dinara što je malo više od 21. evra. To je cena za dnevnu vožnju. Noćna tarifa taksija od aerodroma do centra grada je oko 2.800 dinara - oko 24 evra. Uvek je bolje pozvati taksi i zakazati vožnju nego zaustaviti vozilo na ulici, posebno ispred aerodroma. Kada sednete u vozilo, obratite pažnju da taksista u tom trenutku aktivira taksimetar. Ne pristajte na dogovor o ceni vožnje pre samog ulaska u vozilo.


Taksi vaučeri

Svaki putnik aerodroma Beograd ima pravo na vaučer za vožnju taksijem. Na vaučeru je naveden tačan iznos cene vožnje. Preuzimaju se na Taksi infopultu, na izlasku carinske - pasoške zone. U slučaju da putnici zaobiđu ovaj pult, drugi ih čeka ispred zgrade, na samoj taksi stanici. Putnik sa vaučerom ne plaća vožnju po dogovoru niti po taksimetru već samo iznos koji je napisan na vaučeru. Vaučer važi za jednu vožnju i nije važan broj putnika u taksi vozilu.

Visina cene vožnje taksijem sa vaučerom zavisi od zone do koje putujete:

Prva zona 1.700 dinara - Novi Beograd, Surčin (naselja Dobanovci, Bečmen, Jakovo i Surčin) i Zemun (naselje Ugrinovci)

Druga zona 2.200 dinara - Zemun (Batajnica i Busije), Savski venac, Stari grad, Vračar, Palilula, Čukarica, Voždovac (do Farmaceutskog fakulteta) i Zvezdara

Treća zona 2.700 dinara - Surčin (Boljevci), Čukarica (Žarkovo i Železnik), Palilula (Višnjica, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča i Ovča), Voždovac (Jajinci i Kumodraž), Zvezdara (Mali Mokri Lug i Veliki Mokri Lug), Grocka (Kaluđerica) i Rakovica.

Četvrta zona 3.700 dinara - Čukarica (Ostružnica, Pećani, Rušanj i Sremčica), Voždovac (Beli potok, Pinosava i Rakovica selo), Grocka (Boleč, Leštane i Vinča), Rakovica (Resnik)

Peta zona 5.500 dinara - Palilula (Dunavac, Padinska skela i Kovilovo), Čukarica (Umka, Velika Moštanica i Rucka), Grocka (naselja Grocka, Ritopek, Vrčin, Zaklopača, Begaljica, Brestovik, Dražanj, Kamendol, Pudarci, Umčari i Živkovac)

Šesta zona 7.400 dinara - Barajevo, Obrenovac, Sopot, Voždovac (naselja Ripanj i Zuce), Lazarevac i Mladenovac.