Beograd EXPO 2027

Izložba sa temom Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine u Beogradu

Četvrtak 29. jun 2023.

cover image

The new capital of cool je definicija koja odlično opisuje glavni grad Srbije. Velika je stvar pobediti brojne zemlje i postati domaćin nove izložbe EXPO. Uspeh o kome je mala zemlja poput ove mogla da sanja, sada je realnost. Nema odmora, pripreme za svetsku smortu su već počele jer se očekuje više od 2.5 miliona gostiju. Imajući u vidu savršenu geografsku poziciju i dostupnost, prognoze kažu da će tokom izložbe Beograd ugostiti oko 4 miliona turista.

Izložbeni prostor u Beogradu će se prostirati na 83 hektara. Novi kompleks će pored izložbenih celina posedovati i izdašne smeštajne zone, atraktivne prateće sadržaje, komercijalne zone, vodene i zelene površine.

Argentina, Minesota, Tajland, Malaga su bili ljuta konkurencija ali pobednik može biti samo jedan. Ovaj put - Beograd. Specijalizovana izložba će biti održana pored Nacionalnog stadiona u Surčinu. Grade se paviljoni za zemlje učesnice, smeštajni kapaciteti i potrebna infrastuktura. I nova radna mesta i veliki plus u državnoj kasi su očekivani kada se dešava ovako velika manifestacija. Definitivno, Surčin će postati novi centar prestonice i dobiće potpuno svetsku energiju jer će biti glavna tačka sveta tokom trajanja izložbe.

Beograd EXPO 2027 će biti domaćin za oko 120 različitih učesnika, 97 zemalja, oko 10 međunarodnih organizacija u desetak korporativnih paviljona. Beograd će biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija.

Nakon više od tri decenije Ekspo izložba putuje u ovaj deo Evrope. Poslednja je bila davne 1991. godine u Plovdivu. Glavni grad Srbije sada ima zadatak da organizuje Specijalizovanu izložbu jer pobedio na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu. Najpopularnija manifestacija koju ova organizacija priređuje je World Expo (Svetska izložba), a poslednja takva je bila 2021. kada je domaćin bio Dubai. Iz iste produkcije dolaze i Hortikulturna izložba fokusirana na održivi razvoj i Trijenale, umetnička smotra sa stalnim boravkom u Milanu.