Београд EXPO 2027

Изложба са темом Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све од 15. маја до 15. августа 2027. године у Београду

Четвртак 29. јун 2023.

cover image

The new capital of cool је дефиниција која одлично описује главни град Србије. Велика је ствар победити бројне земље и постати домаћин нове изложбе EXPO. Успех о коме је мала земља попут ове могла да сања, сада је реалност. Нема одмора, припреме за светску сморту су већ почеле јер се очекује више од 2.5 милиона гостију. Имајући у виду савршену географску позицију и доступност, прогнозе кажу да ће током изложбе Београд угостити око 4 милиона туриста.

Изложбени простор у Београду ће се простирати на 83 хектара. Нови комплекс ће поред изложбених целина поседовати и издашне смештајне зоне, атрактивне пратеће садржаје, комерцијалне зоне, водене и зелене површине.

Аргентина, Минесота, Тајланд, Малага су били љута конкуренција али победник може бити само један. Овај пут - Београд. Специјализована изложба ће бити одржана поред Националног стадиона у Сурчину. Граде се павиљони за земље учеснице, смештајни капацитети и потребна инфрастуктура. И нова радна места и велики плус у државној каси су очекивани када се дешава овако велика манифестација. Дефинитивно, Сурчин ће постати нови центар престонице и добиће потпуно светску енергију јер ће бити главна тачка света током трајања изложбе.

Београд EXPO 2027 ће бити домаћин за око 120 различитих учесника, 97 земаља, око 10 међународних организација у десетак корпоративних павиљона. Београд ће бити светска престоница образовања, културе и иновација.

Након више од три деценије Експо изложба путује у овај део Европе. Последња је била давне 1991. године у Пловдиву. Главни град Србије сада има задатак да организује Специјализовану изложбу јер победио на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе у Паризу. Најпопуларнија манифестација коју ова организација приређује је World Expo (Светска изложба), а последња таква је била 2021. када је домаћин био Дубаи. Из исте продукције долазе и Хортикултурна изложба фокусирана на одрживи развој и Тријенале, уметничка смотра са сталним боравком у Милану.