Шта се спрема за Ускрс

Ускршња трпеза нису само обојена јаја. За овај велики празник се подразумева богато послужење. Током целог дана

Петак 19. апр 2019.

cover image

Ускрс 2019 се прославља у недељу, 28. априла. Поред Божића ово је најважнији дан за вернике. Обичаји за Ускрс су бројни и многи су одолели модерном добу. Традиција је неизоставни део културног наслеђа, а она подразумева и припрему хране.

Шта спремити за три дана Ускрса, колико се по правилу прославља је важна тема за све домаћице и домаћине. Ускршња јаја су најважнија. Океј, купићете чоколадне зеке и јаја. Декорацију у највећој мери чине фигуре пилића и вештачка трава. Фокус је на свему што ћете јести ви, чланови породице и сви они које угостите током празничне ускршње атмосфере.


Доручак за Ускрс је први мрсни оброк након најдужег поста. Централно место заузима корпа са јајима и већ од раног јутра почиње такмичење ко је пронашао победничко јаје. Серирање српског предјела је незаобилазно. Различити сухомеснати производи попут пршуте и кобасица уз бели сир, качкаваљ и наравно - чварке су примарна хранљива гарнитура. Никако без руске салате и проје. Довитљиве домаћице ће искористити попуцала јаја и направити ролат. Не заборавите на салате. Сада их има у изобиљу.

Ускршњи ручак је свечана церемонија. Почиње са домаћом супом или чорбом. Према обичајима, меси се Ускршња погача. Из истог разлога се припрема и печена јагњетина. Прасетина се одомаћила у празничном послужењу иако нема много везе са традицијом. Наиме, Срби су до појаве Турака јели искључиво јагњетину, а како им окупатори не би отели сву храну, прешли су на узгајање и конзумирање свињетине јер Турцима вера не дозвољава унос хране од ове животиње.

Кромпир уз месо је у Србији evergreen. Иако нунтриционисти упорно апелују да је ова комбинација "бомба" за организам - џабе. Класичан пекарски кромпир или обогаћен зачинима и другим састојцима ће заузети сигурну позицију током ускршњег послужења. Сармице од зеља ће обогатити сваки сто. Свеже салате и корпа са јајима су све време присутни.

Посластице су једнако важне. Ситни колачи и торте се обавезно декоришу. Без граница. Шарене мрвице, перлице, шлаг у боји. Играјте се као деца. Искусне домаћице се не одричу Васине, Добош и Розен торте. Уколико нисте вешти, не брините. Палачинке су такође слаткиш, а они који вам замере на мањку вештина, слободно им препустите кецељу.

За Ускрс није најважније шта ћете јести већ како ћете провести празник. Нека расположење буде на максимуму. Припремите поклоне за најближе. Проведите три дана са онима које волите, у миру и благостању. Праштајте и будите бољи према себи и свом окружењу.