Финале каравана изађи ми на теглу у суботу стиже у Београд

Велика потрага за најбољим мајсторима ајвара у Србији завршава се на Ади Циганлији

Среда 09. окт 2024.

cover image

Највећи гастрономски караван на Балкану "Изађи ми на теглу" привео је крају своју једанаесту сезону, а у свом последњем издању посетио је 15 градова широм Србије!

Велико финале ће се одржати у суботу, 12. октобра са почетком у 11:00 код "Каменграда" на Ади Циганлији и окупиће све победнике класификационог дела такмичења на великом мегдану варјачама који ће се завршити крунисањем нове краљице или краља ајвара XI сезоне каравана.


"Изађи ми на теглу" је једино национално такмичење у припремању ајвара под ведрим небом, а организатори учесницима обезбеђују комплетно опремљен такмичарски штанд, шпорет Смедеревац, паприку, дрва, тегле, уље, шећер и со. Такмичарске екипе треба да понесу само свој прибор за припремање ајвара, али и добро расположење, јер такмичаре и посетиоце у сваком граду очекује целодневни забавни програм, који обухвата и наградне игре за које су награде обезбедили дугогодишњи пријатељи каравана. Такође, у сваком граду најбоље три такмичарске екипе добијају и вредне награде.


Током једанаест сезона караван је обишао преко 200 градова, такмичари су од око 100 тона паприке направили преко 45.000 тегли ајвара, а манифестацију је посетило близу 1.000.000 људи. У протеклих једанаест издања националног такмичења титулу шампиона су однеле екипе из Лесковца, Ковачице, Беле Паланке, Кањиже, Бруса, Куршумлије, Димитровграда, Владичиног Хана и Кикинде, што доказује да мајстора за "српски кавијар" има широм наше земље.


Велику вредност манифестацији даје и чињеница да је успешан пласман на такмичењу подстакао више од 40 домаћинстава да покрене сопствену производњу ајвара. А да би се остварили овакви резултати, организатори каравана у току једне сезоне прелазе и по 20.000 километара, тако да су за протеклих десет година прешли километражу која је већа од обима три земаљске кугле.


Овогодишња сезона каравана реализована је под покровитељством Министарства туризма и омладине, локалних самоуправа градова-учесника, као и бројних спонзора чија подршка чини пројекат успешнијим из године у годину.

Све информације о каравану заинтересовани грађани могу добити преко друштвених мрежа манифестације: https://www.instagram.com/izadji_mi_na_teglu/https://www.instagram.com/izadji_mi_na_teglu/ или https://sr-rs.facebook.com/izadjiminateglu/https://sr-rs.facebook.com/izadjiminateglu/

Фото: Live Production