Šta se sprema za Uskrs

Uskršnja trpeza nisu samo obojena jaja. Za ovaj veliki praznik se podrazumeva bogato posluženje. Tokom celog dana

Petak 19. apr 2019.

cover image

Uskrs 2019 se proslavlja u nedelju, 28. aprila. Pored Božića ovo je najvažniji dan za vernike. Običaji za Uskrs su brojni i mnogi su odoleli modernom dobu. Tradicija je neizostavni deo kulturnog nasleđa, a ona podrazumeva i pripremu hrane.

Šta spremiti za tri dana Uskrsa, koliko se po pravilu proslavlja je važna tema za sve domaćice i domaćine. Uskršnja jaja su najvažnija. Okej, kupićete čokoladne zeke i jaja. Dekoraciju u najvećoj meri čine figure pilića i veštačka trava. Fokus je na svemu što ćete jesti vi, članovi porodice i svi oni koje ugostite tokom praznične uskršnje atmosfere.


Doručak za Uskrs je prvi mrsni obrok nakon najdužeg posta. Centralno mesto zauzima korpa sa jajima i već od ranog jutra počinje takmičenje ko je pronašao pobedničko jaje. Seriranje srpskog predjela je nezaobilazno. Različiti suhomesnati proizvodi poput pršute i kobasica uz beli sir, kačkavalj i naravno - čvarke su primarna hranljiva garnitura. Nikako bez ruske salate i proje. Dovitljive domaćice će iskoristiti popucala jaja i napraviti rolat. Ne zaboravite na salate. Sada ih ima u izobilju.

Uskršnji ručak je svečana ceremonija. Počinje sa domaćom supom ili čorbom. Prema običajima, mesi se Uskršnja pogača. Iz istog razloga se priprema i pečena jagnjetina. Prasetina se odomaćila u prazničnom posluženju iako nema mnogo veze sa tradicijom. Naime, Srbi su do pojave Turaka jeli isključivo jagnjetinu, a kako im okupatori ne bi oteli svu hranu, prešli su na uzgajanje i konzumiranje svinjetine jer Turcima vera ne dozvoljava unos hrane od ove životinje.

Krompir uz meso je u Srbiji evergreen. Iako nuntricionisti uporno apeluju da je ova kombinacija "bomba" za organizam - džabe. Klasičan pekarski krompir ili obogaćen začinima i drugim sastojcima će zauzeti sigurnu poziciju tokom uskršnjeg posluženja. Sarmice od zelja će obogatiti svaki sto. Sveže salate i korpa sa jajima su sve vreme prisutni.

Poslastice su jednako važne. Sitni kolači i torte se obavezno dekorišu. Bez granica. Šarene mrvice, perlice, šlag u boji. Igrajte se kao deca. Iskusne domaćice se ne odriču Vasine, Doboš i Rozen torte. Ukoliko niste vešti, ne brinite. Palačinke su takođe slatkiš, a oni koji vam zamere na manjku veština, slobodno im prepustite kecelju.

Za Uskrs nije najvažnije šta ćete jesti već kako ćete provesti praznik. Neka raspoloženje bude na maksimumu. Pripremite poklone za najbliže. Provedite tri dana sa onima koje volite, u miru i blagostanju. Praštajte i budite bolji prema sebi i svom okruženju.