Мала прича о великом Пушкину

Руски писац са биографијом за озбиљно добру књигу је потписао дела која ни два века касније не престају да импресионирају

Уторак 06. јун 2023.

cover image

Александар Сергејевич Пушкин је рођен 6. јуна 1799. године у Москви. Аристократска али сиромашна породица из које потиче се потрудила да му створи окружење где је књижевност примарна. Под утицајем књижевника из Француске које су му редовно читали и баке, ризнице песама из Русије прву песму је објавио са само 15 година и упоредо почео на стварању првог дела Руслан и Људмила, премијерно одштампаног 1920.

Највећи руски писац и песник романтизма, пионир модерне руске књижевности, покретач неке нове струје међу корицама књига. Испред свог времена и у стваралаштву и у начину живота. Од изгледа и одевања преко заступања ставова који су за то време били незамисливи. Ово и још много тога је био Пушкин чији су живот и дела и дан данас актуелна тема.

Након завршене школе се запослио у министарству унутрашњих послова у Санкт Петербургу. Волео је слободу у сваком смислу, а због сарказма и непримерених стихова упућених цару је прогнан у јужну Русију на шест година. Одмах по транспорту је размишљао о окончању живота. Убрзо се разболео и из тог периода живота је изнедрио дела Кавкаски затвореник, Браћа разбојници и Чесму Бајчисараја.

Опет због истог понашања и изражавања бива депортован у Одесу на годину дана. Тамо је упловио у емотивну везу са удатом женом. Ни тамо не намерава да живи по тадашњим стандардима и против своје воље прелази на мајчино имање. Сеоска идила, идеална за инспирацију доноси испирацију за вероватно најчитанији роман Евгеније Оњегин. Инспирација је потекла управо од удате Ане Керн за коју не написао чувено "Како је некоме дозвољено да буде тако леп?".

Повратак у Санкт Петербург, упознавање и вечање са Наталијом Гончаревом се догодило 1830. Лепа али далеко од Пушкина у срцу. Распипница и нерадница, а на све и необразована и незаинтересована за књижевност али му је родила четворо деце. Само седам година касније се десио двобој у коме је Пушкин изгубио живот.

Француз Жорж Дантес је отворено показивао наклоност према његовој супрузи док је јавно исмевао уметника. Револтиран, заказао је двобој за 8. фебруар. Дантес је први пуцао и погодио Пушкина у стомак. Веома рањен је успео да узврати пуцањ и то у груди. Француски емигрант је само рањен док је Александар Сергејевич Пушкин два дана касније, 10. фебруара 1837. преминуо у великим мукама. Како је током целог живота био либералних схватања, власт није дозволила церемоније и званичан испраћај те је сахрањен у тајности.

Књиге по којима ће Пушкин бити заувек познат и један од најчитанијих аутора су Руслан и Људмила, Евегеније Оњегин, Борис Годунов, Гроф Нулин, Капетанова кћи, Оче наш, Бајка о рибару и рибици, Пикова дама, Цигани, Цар Салтан, Белкинове приче, Кавкаски затвореник, Полтава, Бронзани коњаник, Ода слободи.

Да ли сте знали да у Београду постоји споменик Пушкину? Налази се тачно у парку Ћирила и Методија, познатијем као делу града Вуков споменик. У првим слободним тренуцима прошетајте, са неком Пушкиновом књигом у друштву, разуме се.