Mala priča o velikom Puškinu

Ruski pisac sa biografijom za ozbiljno dobru knjigu je potpisao dela koja ni dva veka kasnije ne prestaju da impresioniraju

Utorak 06. jun 2023.

cover image

Aleksandar Sergejevič Puškin je rođen 6. juna 1799. godine u Moskvi. Aristokratska ali siromašna porodica iz koje potiče se potrudila da mu stvori okruženje gde je književnost primarna. Pod uticajem književnika iz Francuske koje su mu redovno čitali i bake, riznice pesama iz Rusije prvu pesmu je objavio sa samo 15 godina i uporedo počeo na stvaranju prvog dela Ruslan i Ljudmila, premijerno odštampanog 1920.

Najveći ruski pisac i pesnik romantizma, pionir moderne ruske književnosti, pokretač neke nove struje među koricama knjiga. Ispred svog vremena i u stvaralaštvu i u načinu života. Od izgleda i odevanja preko zastupanja stavova koji su za to vreme bili nezamislivi. Ovo i još mnogo toga je bio Puškin čiji su život i dela i dan danas aktuelna tema.

Nakon završene škole se zaposlio u ministarstvu unutrašnjih poslova u Sankt Peterburgu. Voleo je slobodu u svakom smislu, a zbog sarkazma i neprimerenih stihova upućenih caru je prognan u južnu Rusiju na šest godina. Odmah po transportu je razmišljao o okončanju života. Ubrzo se razboleo i iz tog perioda života je iznedrio dela Kavkaski zatvorenik, Braća razbojnici i Česmu Bajčisaraja.

Opet zbog istog ponašanja i izražavanja biva deportovan u Odesu na godinu dana. Tamo je uplovio u emotivnu vezu sa udatom ženom. Ni tamo ne namerava da živi po tadašnjim standardima i protiv svoje volje prelazi na majčino imanje. Seoska idila, idealna za inspiraciju donosi ispiraciju za verovatno najčitaniji roman Evgenije Onjegin. Inspiracija je potekla upravo od udate Ane Kern za koju ne napisao čuveno "Kako je nekome dozvoljeno da bude tako lep?".

Povratak u Sankt Peterburg, upoznavanje i večanje sa Natalijom Gončarevom se dogodilo 1830. Lepa ali daleko od Puškina u srcu. Raspipnica i neradnica, a na sve i neobrazovana i nezainteresovana za književnost ali mu je rodila četvoro dece. Samo sedam godina kasnije se desio dvoboj u kome je Puškin izgubio život.

Francuz Žorž Dantes je otvoreno pokazivao naklonost prema njegovoj supruzi dok je javno ismevao umetnika. Revoltiran, zakazao je dvoboj za 8. februar. Dantes je prvi pucao i pogodio Puškina u stomak. Veoma ranjen je uspeo da uzvrati pucanj i to u grudi. Francuski emigrant je samo ranjen dok je Aleksandar Sergejevič Puškin dva dana kasnije, 10. februara 1837. preminuo u velikim mukama. Kako je tokom celog života bio liberalnih shvatanja, vlast nije dozvolila ceremonije i zvaničan ispraćaj te je sahranjen u tajnosti.

Knjige po kojima će Puškin biti zauvek poznat i jedan od najčitanijih autora su Ruslan i Ljudmila, Evegenije Onjegin, Boris Godunov, Grof Nulin, Kapetanova kći, Oče naš, Bajka o ribaru i ribici, Pikova dama, Cigani, Car Saltan, Belkinove priče, Kavkaski zatvorenik, Poltava, Bronzani konjanik, Oda slobodi.

Da li ste znali da u Beogradu postoji spomenik Puškinu? Nalazi se tačno u parku Ćirila i Metodija, poznatijem kao delu grada Vukov spomenik. U prvim slobodnim trenucima prošetajte, sa nekom Puškinovom knjigom u društvu, razume se.