Beogradski parkovi

Oaza mira. Zeleni raj. Najlepši deo grada. Svaki park ima svoje drugo ime i još važnije, brojnu publiku koja uvek nađe vreme za dolazak u omiljenu zonu u kojoj vladaju zakoni prirode

Nedelja 07. jul 2019.

cover image

Parkovi čine Beograd posebnim gradom. Ne može baš svaka evropska metropola da se pohvali velikim brojem uređenih zelenih površina. Glavni grad Srbije sa ponosom broji desetine ovakvih lokacija.

Prvenstveno zbog svoje pozicije ali i sadržaja koje nude, ovo su top 5 parkova u Beogradu:

  • Kalemegdan
  • Pionirski park
  • Botanička bašta Jevremovac
  • Park Tašmajdan
  • Topčiderski park

On je mnogo više od velikog prostora pod otvorenim nebom. Kalemegdan je za mnoge park bez konkurencije. Sportski, istorijski, kulturno-umetnički i drugi sadržaji ne dozvoljavaju da ova teritorija ikada postane nezanimljiva. Pogled na reke i Novi Beograd, razgledanje brojnih spomenika i muzeja, duga šetnja sa psom. Ovaj deo grada za trenutak lansira do maksimalnog opuštanja.

Strogi centar grada nije rezervisan isključivo za posao. Nisu ni poznati restorani i butici razlog šetanja kroz glavne ulice. Taman kada poželite malo mira, Pionirski park vas spremno očekuje. Izvolite, smestite se na slobodnu klupu i posmatrajte. Videćete sve ono što ne primećujete dok žurite.


Specijalno parče Beograda - Botanička bašta Jevremovac. Jedino u ovom parku postoje određene biljne vrste. Ono što ima najlepša gradska bašta nema niko drugi. Ne verujte ni reč, odmah krenite do Jevremovca.

Popularni Tašmajdanski park je jedan od retkih u kome su najmlađi najbrojniji. Najveći deo površine je namenjen dečjim čarolijama. Plus, u istom zelenom kvartu se nalaze i ugostiteljski objekti, kao stvoreni za predah od igre bez granica. Crkva Svetog Marka i spomen obeležja su razlog više da prodefilujete fenomenalnim parkom u srcu grada.

Prvi park u Beogradu je Topčiderski park. Oduvek je privlačio veliku pažnju. Poznat po kvalitetnoj hladovini i čistom vaduhu, a platan star pun vek je simbol parka. Lepotu dodatno naglašavaju tri veštačka jezera. Atmosfera je zaista posebna. Dođite, istražite i upoznajte večni park Topčider.