Botanička bašta Jevremovac

cover image

ZATVORENO OTVARA SE SUTRA U 09:00

ZATVORENO
OTVARA SE SUTRA U 09:00

Na predlog lekara po obrazovanju, ali strasnog botaničara - Josifa Pančića, a po odluci Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, osnovana je prva botanička bašta u Srbiji 1874. godine. Najpre se nalazila na kraju nekadašnje Dunavske ulice, ali su je uništile vodene bujice u proleće 1888. i 1889. godine. Prostor površine 5 hektara na kojoj se danas botanička bašta danas nalazi, poklonio je Velikoj školi kralj Milan Obrenović. On je plac nasledio od svog dede Jevrema i, po želji kralja Milana, bašta je dobila ime Jevremovac.

Staklenik Botaničke bašte "Jevremovac" podignut je 1892. godine i prostire se na površini od oko 500 kvadrata. U njemu se nalazi preko 1.000, a na otvorenom prostoru Botaničke bašte se nalazi blizu 1.000 domaćih, evropskih i egzotičnih vrsta drveća, žbunja i zeljastih biljaka. "Jevremovac" je nastavno-naučna baza Biološkog fakulteta. Odlukom Skupštine Srbije Botanička bašta "Jevremovac" je 1995. godine proglašena spomenikom prirode i nalazi se u posebnom režimu zaštite.

Pored impozantnog biljnog sveta, u "Jevremovcu" se nalazi herbarijum Josifa Pančića koji, osim istraživačima, služi i za edukaciju učenika i studenata, a dostupan je i zainteresovanim građanima, koji tu mogu da vide mnoge vrste koje se danas u prirodi ne mogu više naći.

Biblioteka "Jevremovac" po jednom delu svog fonda od preko 10,000 bibliotečkih jedinica, pripada bogatim i značajnim institucijama ove vrste u svetu. Među knjigama ove biblioteke može se naći nekoliko izdanja koja imaju muzejsku vrednost.