Pionirski park

cover image

Nekadašnja Dvorska bašta porodice Karađorđević je nakon Drugog svetskog rata, 1945. godine preuređena u gradski park koji je 1952. godine zbog česme izgrađene u samom parku, posvećene pionirima preimenovan u Pionirski park. Prostire se na 3.6 hektara i predstavlja jedinstevnu prirodnu oazu sa istorijsko-kulturnim spomenicima u samom centru grada.

U Pionirskom parku se nalazi Stari dvor - Skupština grada Beograda i Novi dvor odnosno sedište predsednika Republike Srbije. Nobelovac Ivo Andrić ima svoj spomenik u parku, a potez oko spomenika se zove Andrićev venac. Spomenik Nadežde Petrović se takođe nalazi u ovoj uređenoj zoni. Važan istorijski spomenik, Osmatračnica sa Kajmakčalana je smešten na sam kraj parka koji je okrenut Narodnoj skupštini i Bulevaru kralja Aleksandra. Pionirska česma, fontana "Devojka sa krčagom", 73 klupe i prostor za decu sa rekvizitima oplemenjuju veličanstveni park. Od 2005. u okviru parka je dostupna i podzemna garaža na tri nivoa.

Pionirski park se smatra jednim od najlepših parkova u Beogradu, a zelenilo koje se redovno održava posebno doprinosi ovoj tituli. Retke biljne vrste, hrast stariji od dvesta godina, četinarsko drveće sa domaćim i stranim poreklom i niski dekorativni zasadi zajedničkim doprinosom čine park autentičnim zelenim rajem u glavnoj gradskoj zoni.

Aleksandar Karađorđević je postao prvi čovek države 1842. godine. Međutim, nije imao svoj dvor. U tu svrhu je kupljena vila sa velikim dvorištem na Terazijama. Tokom njegove vladavine, do 1934. godine prostor oko vile je bio opasan visokim zidinama. Nakon oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1944. godine, zidovi su porušeni, a park je postao centralno mesto okupljanja i Beograđana ali i svih koji su dolazili u grad.