Trg Slavija

cover image

Sve do 1880. godine, trg je bio bara gde su Beograđani lovili divlje patke. Škot, Frensis Mekenzi, kupio je veliki deo zemlje iznad današnjeg trga i isparcelisao ga je za dalju prodaju. Tako je razvoj ovog kraja i samog trga počeo. Mekenzi je izgradio Salu mira, centralno zdanje u kraju koje je pretvoreno u Socijalistički narodni dom, stecište radničkog pokreta 1910. godine. Bioskop "Slavija" je tu postojao od Drugog svetskog rata sve dok nije srušen 1991. godine. Hotel "Slavija" je sagrađen između 1882. i 1888. godine.

Druge manje zgrade na uglu Ulice kralja Milana i trga, kao što su čuvene kafane "Tri seljaka" i "Rudičanin", srušene su pre i tokom Drugog svetskog rata. Novi hotel "Slavija" podignut je 1962. godine. Ime Slavija potiče od glavnog arhitekte i zadržalo se do današnjih dana kao naziv celog trga. Trg je izvesno vreme nosio ime istaknutog vođe socijalističkog pokreta, Dimitrija Tucovića, a njegov spomenik je podignut u centru trga. Slavija je jedno od glavnih obeležja Beograda, važna saobraćajna celina i takođe jedan od najzahtevnijih kružnih tokova.

Trg Slavija je kompletno renoviran 2017. godine i prepoznatljiv je po 32 metra širokoj fontani čiji mlazevi dostižu visinu od 16 metara.