Top 5 knjiga za finiš leta

Knjige za leto 2024 toliko inspirativne da će se čitati i tokom jeseni i zime. Odabrani domaći i strani autori imaju spreman odgovor na pitanje šta čitati tokom leta

Sreda 21. avg 2024.

cover image

U vozu ili avionu. Na plaži i kod kuće. Čitanje je uvek pravi izbor za kvalitetno provedeno slobodno vreme. Tokom letnjih dana, beg od vrućine ispod klime ili palme će biti daleko bolji uz omiljenu knjigu. Ove sezone, ovi naslovi osvajaju na prvi pasus.

1. Pod suncem Toskane - Frensis Mejz

Memoari o životu u Italiji obojeni snažnim emocijama prema iskonskom hedonizmu su idealna priča za relaksaciju. Kreirani tako da će biti dobar saveznik i tokom zime. Ovo delo je stvorila književnica poznata po poeziji bez konkurencije, a ovo delo je bilo inspiracija za film sa istim nazivom. Uživaćete.

2. Poslednje leto u gradu - Đanfranko Kaligarič

I dalje na talasima Italije. Ovaj put, radnja se dešava u Rimu. Sedamsedetih godina, Leo Gazara prelazi iz Milana u Rim bez velikog plana ali sa velikom željom da živi lepo. Da li će glavni junak ostvariti svoje snove, saznaćete na kraju knjige. Ovo delo pisca i scenariste iz Italije će rasplamsati snažne emocije i duh prošlih vremena.

3. Kuća noći - Ju Nesbe

Potpuni preokret. Horor. Strah i tama u životu dečaka koji je zagazio u 14. leto teški taman toliko da preseku dah. Ričard Eloved, dečak kome su roditelji stradali u požaru počinje novi život sa tetkom. Međutim, novo okruženje ne donosi ništa lepo. Naprotiv, boravak u novom gradu postaje noćna mora. U svakom smislu.

4. Naše priče - Jelica Greganović, Gorica Nešović

Nastavak bestselera "Priči nikad kraja", a zapravo nastavak neverovatne energije i neupakovanog životnog iskustva u štampanoj formi. Gorica, nažalost, više ne boravi u ovom svetu. Jelica je nastavila njihovo druženje kao da se ništa nije promenilo. Ovo je nešto što mora da se pročita iz mnogo razloga. Prošetajte do prve knjižare da otkrijete sami.

5. Zanimljiva istorija Srba u 147 priča - Momčilo Petrović

Istoriju pišu pobednici. Šta će biti napisano najčešće odlučuju oni koji se nikad nisu borili, a jesu se potrudili da vladaju. Zahvaljujući ovoj literaturi, konačno se otkriva istina o istorijskim činjenicama za koje nije bilo mesta tokom prethodnih godina. Zašto vozovi u Srbiji kasne, zašto su Srbi poraženi na Čegru, koji general je naredio prebijanje Đure Jakšića, ko je Miloša Obrenovića naučio da pije viski su samo neka pitanja sa istinitim odgovorom. Definitivno, ovo je knjiga koja će imati posebno mesto u kućnoj biblioteci.

Fotografija: PexelsPexels