Trg Nikole Pašića

Nekadašnja pusta livada koju je presecao Carigradski drum (danas Bulevar kralja Aleksandra) sada je jedan od najlepših beogradskih trgova - Trg Nikole Pašića.

U prvoj polovini XIX veka ovaj deo Carigradskog druma postepeno se pretvarao u ulicu koja se prvo zvala Sokače kod "Zlatnog topa" (po istoimenoj kafani u blizini), zatim Markova ulica. Jedna od najvećih turskih džamija - Batal džamija nalazila se u blizini narodne skupštine na početku Vlajkovićeve ulice. Srušena je 1869. godine. Posle Prvog svetskog rata, na mestu današnje fontane bio je smešten i sud za Srez beogradski, poznatiji kao seljački sud, gde je za vreme nemačke okupacije bio zloglasni zatvor Gestapoa. Između dva rata izgrađene su zgrade Narodne skupštine (1936), Agrarne banke, zgrada lista "Vreme" (kasnije "Borba" pa "Novosti"), bioskop "Beograd". Trg je popločan 1953. godine, uklonjena je tramvajska okretnica,izgrađene su brojne zgrade, među kojima i Dom Sindikata. Izgrađena je i jedna od najpoznatijih fontana u gradu.

Za vreme komunističke vlasti trg je nosio ime Trg Marksa i Engelsa. Trg Marksa i Engelsa početkom devedesetih godina dobija novo ime, platane i spomenik osnivaču radikalne stranke i nekadašnjem predsedniku vlade Srbije Nikoli Pašiću.