Дан у Београду: Фарбање јаја на Велики петак

Најтужнији дан за хришћанске вернике се обележава једним од најстаријих обичаја у православној вери

Среда 04. апр 2018.

cover image

Српска православна црква 6. априла обележава Велики петак. У народу се овај дан назива још и Страсни петак. Ово је најтужнији дан за све хришћане јер се обележава страдање Исуса Христа. Није прикладно организовати забаве, нити слушати музику, чак се ни црквена звона се не оглашавају све до Ускрса. Храм Светог Саве, Црква Светог Марка, Саборна црква и готово све цркве у Београду организују вечерња богослужења, како би се обележило време Исусове смрти и скидање тела са крста.


Велики петак са собом носи бројне обичаје који симболизују Исусово распеће и све што је претходило овом догађају. Постоје бројни традиционални ритуали којих се верници строго придржавају. Пост је обавезан, а многи се придржавају поста на води. Неки не једу све док не падне мрак. Не ради се ништа ни у кући нити око ње. Строго је забрањено пити вино јер је оно симбол невино проливене Христове крви. Верује се да ће неудате девојке које уберу цвеће из црквене порте и ставе га под јастук, током ноћи сањати онога ко им је суђен. Доста обичаја је заборављено али један се одржао све ове године.

Фарбање јаја је један од најстаријих обичаја. Некада су се бојила само у црвеној боји која симболизује Исусову крв и нови живот који се рађа из његове жртве. У Србији се овај обичај поштује од 12. века. Прво јаје које се обоји црвеном бојом се зове чуваркућа и остаје у кући до следећег Ускрса, а прошлогодишње се закопава у земљу како би донело срећу домаћинима.


Ускрс је најрадоснији празник јер представља победу живота над смрћу. Због тога се јаја фарбају у црвену боју. Према верским обичајима, јаја би требало бојити једино у црвено. Друге боје и додатне декорације нису у верском духу али како се деца највише радују шареним јајима, овог обичаја се савремено друштво не придржава.

Верује се да је Марија Магдалена, након Исусовог распећа отишла у Рим код цара Тиберија. Као знак пажње му је поклонила црвено јаје и поздравила га са "Христос Васкрсе". То је био први пут када се овај поздрав употребио. Тако је настао обичај фарбања јаја, а црвена боја је постала боја васкрсења. Марија Магдалена је до краја остала уз Исуса на Голготи. Управо њој се првој јавио када је васкрсао.