Свети Сава

Први српски архиепископ, просветитељ, реформатор, књижевник, племић, дипломата, оснивач Српске православне цркве

Недеља 27. јан 2019.

cover image

Свети Сава (око 1175-1236), рођен као Растко Немањић. Српска православна црква Савиндан обележава сваког 27. јануара. Најмлађи син Стефана Немање није имао амбиције као његова старија браћа, Вукан и Стефан, да следи оца и буде владар. Од малих ногу посебан, рођен за велика дела.

У манастиру Пантелејмон се замонашио 1192. Од тада, све што је имао је улагао у развој и самосталност српске цркве. Патријарх Манојло I Цариградски у Никеји га је именовао за првог српског архиепископа. Заједно са оцем је изградио манастир Хиландар на Светој гори.

Упоредо се немерљиво залагао за образовање и науку. Био је највећи писац, научник и правник свог доба. Карјески типик, Хиландарски типик, Законоправило, Житије Светог Сименона су само неки од његових дела која се сматрају српским благом. Правном литературом "Номоканон" Србија је добила црквене и грађанске законе. Са братом Стефаном Првовенчаним је 1221. оформио прву црквену скупштину. Много је путовао, а са својих путовања је увек доносио нешто ново и добро за Србију.


Преминуо је током другог повратка из Палестине, 14. јануара, односно 27. по новом календару 1236. године у Трнову, тадашњем главном граду Бугарске. Краљ Стефан Владислав I је пренео његове мошти у манастир Милешева. У време владавине Турака на овим просторима, Синан-паша је наредио спаљивање Савиних моштију. Верује се да су злочин починили на Врачару где се данас налази Храм Светог Саве. Други извори сматрају да је тадашњи Врачар био почетак данашњег Ташмајданског парка и да су управо ту Турци починили један од највећих злочина.

Свети Сава, школска слава

Србија 27. јануар, дан када је Свети Сава издахнуо обележава као Дан просвете. Разлог је више него јасан. Сава је, као што нико није пре њега, много давао у образовање. Био је највећи српски просветитељ, филозоф и мудрац. Није га респектовала само српска црква већ је похвале добијао и од представника других религија.

Давне 1840. године школе у Србији су почеле да обележевају Савиндан као школску славу. Тако је било све до 1945. када су комунисти укинули празновање. Свечана церемонија у свакој школи је враћена 1990. године.