Данас је Видовдан

Један од најважнијих датума у историји Србије. Верски и државни празник симболизује све оно што сваки Србин и Српкиња носе у свом срцу

Среда 28. јун 2023.

cover image

По новом календару 28. јун. По старом 15. јун. Да се појави и трећи календар, Србија ће увек и заувек обележавати Видовдан. Државни празник али није нерадан дан. Верски празник и зато ће Српска православна црква у храмовима и црквама служити парастос.

Браћо и сестре, ово је дан на коме се темељи идентитет Србије.

Видовдан је празник који симболизује слободу, отпор непријатељу, патриотизам, јунаштво, херојство и све што је дубоко уткано у и нераскидивим нитима везано за једини дом који сви имамо. За Србију!

Кнез Лазар и Косовски бој, Газиместан, сећање на страдале у свим биткама, ратовима и окупацијама, Свети Вид су водећи разлози за обележавање празника како доликује - достојанствено, у тишини, мирно. Милиони људи су дали живот за православну веру, а овај дан без славља је минимум који се мора испоштовати.

Шта се све догодило на Видовдан

- Косовски бој (1389)

- Отпочета расправа о Кнежевини Србији на Берлинском конгресу (1878)

- Потписана Тајна конвенција између Србије и Аустроугарске (1881)

- Почео је Други балкански рат (1913)

- Гаврило Принцип извршио атентат на Франца Фердинанда (1914)

- Потписан Версајски споразум (1919)

- Краљ Александар Први Карађорђевић донео Видовдански устав Краљевине Србије, Хрвата и Словенаца (1921)

- Комунистичка партија Југославије раскинула односе са земљама комунистичког блока (1948)

- На прослави 600. година Боја на Косову, тадашњи председник Србије, Слободан Милошевић, одржао епски говор на Газиместану (1989)

- Слободан Милошевић изручен Хашком трибуналу (2001)

- Црна Гора се отцепила од Србије (2006).

Веровања и обичаји за Видовдан

Ујутру током умивања би требало изговорити: "Ој, Видове, Видовда, што ја очима видео, то ја рукама створио". Народно веровање каже да шта се види на овај дан, у томе ће бити успеха. Празник се обележава у току Петровданског поста па је посна храна обавезна. У зависности од дела земље се разликују бројни обичаји. Војвођанке износе свако ткање како би се показале да су вредне, а домаћинство добростојеће.

Мачвански регион на данашњи дан има велике задушнице. У Шумадији је обичај да се износе ствари из куће како би се обновила добра енергија. Стара предања тврде да реке у поноћ постану црвене у знак сећања на све српске жртве. Девојке уочи Видовдана беру видовчицу - видову травицу које стављају испод јастука јер се верује да ће сањати свог будућег мужа. Ваља појести зрело воће. Крушевац је баш овај дан изабрао као дан града. Занимљив податак је да је Лори Лајтфут, градоначелница Чикага 2021. прогласила Видовдан празником Чикага.