Видовдан

Шта представља и како се обележава један од највећих и најважнијих празника у Србији

Четвртак 28. јун 2018.

cover image

Предхришћанско божанство, ранохришћански светац, историјски датум, мит, светиња и опомена, дан физичког пораза али духовне победе – све је то Видовдан, најтужнији и најзначајнији верски али и национални празник Срба, ма где се налазили. Световид, словенски бог обиља и рата, или Свети Вид у раном хришћанству, поштован је као светац и у Бугарској. Ипак, у Србији, 28. јун је много више од верског или националног празника.

Видовдан је уткан у идентитет народа, његову историју, морална начела и вредности. Свети Вид је симбол одржања и опстанка па се у легендама помиње и његова излечитељска моћ – видање, али и знање – увид. Уткана у националну заставу и грб, четири ћирилична слова С која гледају на четири стране света су симбол Светог Вида који гледа и види свуд. Та слова су у крсту и овај празник има велики хришћански значај, не само за Србе већ и велики део Европе.

Последња одбрана Европе и хришћанства од најезде Османског царства 1389. године десила се баш на Видовдан, на Косову, на Газиместану. Бројчано надмоћни, Турци су поразили српску војску и убили последњег српског цара Лазара. Ипак, сам ток битке је био на страни Срба па су гласници чак у Беч однели вест о победи хришћанства, а звона бечких цркава су обележиле победу. Победа је била у срцима и у легендама које су настале након саме битке. 


Видовдан је постао симбол одбране хришћанства, а учесници национални јунаци. Оба цара, и српски и турски, изгубили су животе. Цар Лазар је проглашен за светог мученика и његово тело је пренето и сахрањено у манастир Раваница код Ћуприје. Легенда каже да се уочи боја на Косову кнезу Лазару јавио анђео Господњи речима: "Којем ћеш се привољети царству, дал’ земаљском или небескоме?" Зато се у српској историји Видовдан понавља као избор између практичног и морално исправног. На Газиместану као ендемска врста постоји црвени косовски божур.

Према народном веровању у поноћ уочи Видовдана, реке постану црвене и потеку узводно. Видовдан представља Дан жалости. На тај дан се не игра и не пева, у црквама се обављају помени за све пострадале у свим ратовима. Видовдан је државни празник у Републици Србији али је радни дан. Видовдан је и породична слава, па се тај дан спрема посна храна.