Danas je Vidovdan

Jedan od najvažnijih datuma u istoriji Srbije. Verski i državni praznik simbolizuje sve ono što svaki Srbin i Srpkinja nose u svom srcu

Sreda 28. jun 2023.

cover image

Po novom kalendaru 28. jun. Po starom 15. jun. Da se pojavi i treći kalendar, Srbija će uvek i zauvek obeležavati Vidovdan. Državni praznik ali nije neradan dan. Verski praznik i zato će Srpska pravoslavna crkva u hramovima i crkvama služiti parastos.

Braćo i sestre, ovo je dan na kome se temelji identitet Srbije.

Vidovdan je praznik koji simbolizuje slobodu, otpor neprijatelju, patriotizam, junaštvo, herojstvo i sve što je duboko utkano u i neraskidivim nitima vezano za jedini dom koji svi imamo. Za Srbiju!

Knez Lazar i Kosovski boj, Gazimestan, sećanje na stradale u svim bitkama, ratovima i okupacijama, Sveti Vid su vodeći razlozi za obeležavanje praznika kako dolikuje - dostojanstveno, u tišini, mirno. Milioni ljudi su dali život za pravoslavnu veru, a ovaj dan bez slavlja je minimum koji se mora ispoštovati.

Šta se sve dogodilo na Vidovdan

- Kosovski boj (1389)

- Otpočeta rasprava o Kneževini Srbiji na Berlinskom kongresu (1878)

- Potpisana Tajna konvencija između Srbije i Austrougarske (1881)

- Počeo je Drugi balkanski rat (1913)

- Gavrilo Princip izvršio atentat na Franca Ferdinanda (1914)

- Potpisan Versajski sporazum (1919)

- Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević doneo Vidovdanski ustav Kraljevine Srbije, Hrvata i Slovenaca (1921)

- Komunistička partija Jugoslavije raskinula odnose sa zemljama komunističkog bloka (1948)

- Na proslavi 600. godina Boja na Kosovu, tadašnji predsednik Srbije, Slobodan Milošević, održao epski govor na Gazimestanu (1989)

- Slobodan Milošević izručen Haškom tribunalu (2001)

- Crna Gora se otcepila od Srbije (2006).

Verovanja i običaji za Vidovdan

Ujutru tokom umivanja bi trebalo izgovoriti: "Oj, Vidove, Vidovda, što ja očima video, to ja rukama stvorio". Narodno verovanje kaže da šta se vidi na ovaj dan, u tome će biti uspeha. Praznik se obeležava u toku Petrovdanskog posta pa je posna hrana obavezna. U zavisnosti od dela zemlje se razlikuju brojni običaji. Vojvođanke iznose svako tkanje kako bi se pokazale da su vredne, a domaćinstvo dobrostojeće.

Mačvanski region na današnji dan ima velike zadušnice. U Šumadiji je običaj da se iznose stvari iz kuće kako bi se obnovila dobra energija. Stara predanja tvrde da reke u ponoć postanu crvene u znak sećanja na sve srpske žrtve. Devojke uoči Vidovdana beru vidovčicu - vidovu travicu koje stavljaju ispod jastuka jer se veruje da će sanjati svog budućeg muža. Valja pojesti zrelo voće. Kruševac je baš ovaj dan izabrao kao dan grada. Zanimljiv podatak je da je Lori Lajtfut, gradonačelnica Čikaga 2021. proglasila Vidovdan praznikom Čikaga.