Како Срби славе Ускрс

Христос васкресе - Ваистину васкресе

Субота 07. апр 2018.

cover image

Васкрс је најзначајнији хришћански празик јер се у његовој суштини налази потврда нашег веровања. Страдање и васкрсење Исуса Христа за вернике значи духовно путовање од голготе до блаженства, од туге до среће и прославе живота. У Београду се живот слави сваки дан, али је посебна лепота бити у српској престоници посебно у време васкршњих празника.

То је покретан празник и празнује се после јеврејске Пасхе у првој недељи после пуног месеца. За Васкрс се устаје рано ујутро, а леже иза поноћи. Ко оде раније, биће до наредног Васкрса поспан и лењ. Васкршње умивање се обавља водом у којој је потопљен дрен, босиљак и црвено јаје. Децу треба дотаћи црвеним јајетом да буду румена и здрава целе године.


Београдске домаћице имају много рецепата и начина како да јаја буду што лепша и декоративнија. Поред пажљиво чуване традиције, у домове српске престонице се обавезно "провуку" фигурице пилића, кокоши, чоколадне зеке и јаја. Све за најлепшу декорацију и још лепши дечји осмех.

Васкршња недеља почиње звуком звона београдских цркава и храмова, верници одлазе на службу и поздрављају васкршњим поздравима: Христос Васкресе! Ваистину Васкресе! Најгласније се чују звона са Храма Светог Саве. Становници центра најчешће одлазе до Саборне цркве, док је за Нови Београд познато да Храм Светог Димитрија увек окупи највише верника.

У кући се пали свећа, уз кадионицу и тамјан породица се помоли и обедује на свечаној трпези. На трпези је најважнија чинија са офарбаним јајима и доручак почиње туцањем јаја - породично такмичење коме се деца највише радију. Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја.


Ускршња погача и печење - традиционално јагњетина или прасетина, су обавезни фолклор на трпези. Пролећна атмосфера на васкршњој трпези значи пуно свежег поврћа и салата. Ваксрс се слави три дана.