Dan u Beogradu: Farbanje jaja na Veliki petak

Najtužniji dan za hrišćanske vernike se obeležava jednim od najstarijih običaja u pravoslavnoj veri

Sreda 04. apr 2018.

cover image

Srpska pravoslavna crkva 6. aprila obeležava Veliki petak. U narodu se ovaj dan naziva još i Strasni petak. Ovo je najtužniji dan za sve hrišćane jer se obeležava stradanje Isusa Hrista. Nije prikladno organizovati zabave, niti slušati muziku, čak se ni crkvena zvona se ne oglašavaju sve do Uskrsa. Hram Svetog Save, Crkva Svetog Marka, Saborna crkva i gotovo sve crkve u Beogradu organizuju večernja bogosluženja, kako bi se obeležilo vreme Isusove smrti i skidanje tela sa krsta.


Veliki petak sa sobom nosi brojne običaje koji simbolizuju Isusovo raspeće i sve što je prethodilo ovom događaju. Postoje brojni tradicionalni rituali kojih se vernici strogo pridržavaju. Post je obavezan, a mnogi se pridržavaju posta na vodi. Neki ne jedu sve dok ne padne mrak. Ne radi se ništa ni u kući niti oko nje. Strogo je zabranjeno piti vino jer je ono simbol nevino prolivene Hristove krvi. Veruje se da će neudate devojke koje uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk, tokom noći sanjati onoga ko im je suđen. Dosta običaja je zaboravljeno ali jedan se održao sve ove godine.

Farbanje jaja je jedan od najstarijih običaja. Nekada su se bojila samo u crvenoj boji koja simbolizuje Isusovu krv i novi život koji se rađa iz njegove žrtve. U Srbiji se ovaj običaj poštuje od 12. veka. Prvo jaje koje se oboji crvenom bojom se zove čuvarkuća i ostaje u kući do sledećeg Uskrsa, a prošlogodišnje se zakopava u zemlju kako bi donelo sreću domaćinima.


Uskrs je najradosniji praznik jer predstavlja pobedu života nad smrću. Zbog toga se jaja farbaju u crvenu boju. Prema verskim običajima, jaja bi trebalo bojiti jedino u crveno. Druge boje i dodatne dekoracije nisu u verskom duhu ali kako se deca najviše raduju šarenim jajima, ovog običaja se savremeno društvo ne pridržava.

Veruje se da je Marija Magdalena, nakon Isusovog raspeća otišla u Rim kod cara Tiberija. Kao znak pažnje mu je poklonila crveno jaje i pozdravila ga sa "Hristos Vaskrse". To je bio prvi put kada se ovaj pozdrav upotrebio. Tako je nastao običaj farbanja jaja, a crvena boja je postala boja vaskrsenja. Marija Magdalena je do kraja ostala uz Isusa na Golgoti. Upravo njoj se prvoj javio kada je vaskrsao.