Danas je Sveti Sava

Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi

Sreda 27. jan 2021.

cover image

Rastko Nemanjić po rođenju, Sveti Sava nakon što se zamonašio. Za života učinio nemerljivo značajna dela za Srbe, a u zavet ostavio više od blaga. Ove godine 27. januara u Hramu Svetog Save će se održati liturgija. Kao i svake predhodne ali sa velikim ali. Konačno, Hram je završen i zato, spektakularna liturgija će biti svečanija nego ikada pre.

Sveta Arhijerejska liturgija počinje u 09:00. Pozivaju se đaci i studenti jer je ovo njihova, školska slava ali i svi vernici da prisustvuju veličanstvenoj molitvi.

Još jedan važan događaj će biti održan istog dana. Beograd i Srbija zvanično dobijaju spomenik, verovatno najvažniji koji je nedostajao stotinama godina.

Svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu je ceremonija koja će 27. januar 2021. godine upisati u istoriju. Veličanstveno autentično remek-delo je visoko 23,5 metara i teško je oko 80 tona. Autor ponosa Srbije je vajar iz Rusije Aleksandar Rukavišnjikov. Novi muzej grada pod otvorenim nebom. Novi simbol Beograda. Naklon sadašnjice tvorcima Srbije je konačno ovde. Poklonimo se svi.