Данас је Свети Сава

Ускликнимо с љубављу светитељу Сави

Среда 27. јан 2021.

cover image

Растко Немањић по рођењу, Свети Сава након што се замонашио. За живота учинио немерљиво значајна дела за Србе, а у завет оставио више од блага. Ове године 27. јануара у Храму Светог Саве ће се одржати литургија. Као и сваке предходне али са великим али. Коначно, Храм је завршен и зато, спектакуларна литургија ће бити свечанија него икада пре.

Света Архијерејска литургија почиње у 09:00. Позивају се ђаци и студенти јер је ово њихова, школска слава али и сви верници да присуствују величанственој молитви.

Још један важан догађај ће бити одржан истог дана. Београд и Србија званично добијају споменик, вероватно најважнији који је недостајао стотинама година.

Свечано откривање споменика Стефану Немањи на Савском тргу је церемонија која ће 27. јануар 2021. године уписати у историју. Величанствено аутентично ремек-дело је високо 23,5 метара и тешко је око 80 тона. Аутор поноса Србије је вајар из Русије Александар Рукавишњиков. Нови музеј града под отвореним небом. Нови симбол Београда. Наклон садашњице творцима Србије је коначно овде. Поклонимо се сви.