24 сата у Београду

Шта радити и шта видети у Београду у само једном дану је прави изазов. Због свега што будете доживели, вратићете се што пре. Обећавамо

Недеља 20. јан 2019.

cover image

Један дан у Београду није ни најмање довољан да упознате све што главни град Србије има да понуди. Ипак, боље и нешто него ништа. Постоји много начина да проведете 24 сата у новом Берлину, старој европској метрополи, аутентичном Београду.

С обзиром да сте "кратки" са временом, искористите дан за центар града. Прво прошетајте Кнез Михаиловом улицом. Колико год било клише шетање по централној пешачкој улици, не игноришите предлог. Успећете за кратак период да откријете шарм Београђанки, Београђана и старе архитектуре.

Ово треће посебно открива историју. Са једне стране, прошетаћете градом који је у једном веку пет пута био порушен до темеља. Са друге стране, осетићете нешто посебно, што само истинске метрополе имају у себи. Ако успете да одолите галеријама, музејима, бутицима, баровима и ресторанима, лагана шетња Кнезом ће трајати око 30 минута.

Људи у Београду генерално нису јутрањи тип. Тешко ћете пронаћи расположене за опуштен разговор у осам сати ујутру. Уједно, град је феноменалан у првим сатима. Мало мира и тишине искористите на најбољи начин - одласком на Калемегдан. Само продужите до краја Кнез Михаилове улице, пређите улицу и ту сте. Београдска тврђава ће оставити најбољи утисак. Гледајте на сат. Нисте у могућности да истражите сваки споменик. Оставите за други пут Римски бунар, Војни музеј, Зоолошки врт и бројне знаменитости. Обавезно прошетајте целим Калемегданом, до споменика Победник и правац назад у Кнез. Чека вас још толико тога.


Кажу да се један град и његово становништво најбоље упознају на пијацама. Ако вас привлачи ретро шопинг, на Дорћолу имате пијацу "Бајлони". Није вам далеко ни пијаца "Зелени венац". Постоји још један мит који каже да све маске нестају у кафани. У овом сценарију, истина је у јединој боемској четврти, Скадарлији. Овде се вековима добро проводи. Храна, пиће, музика. Сваки сегмент је тотално традиционалан. Време лети у овом делу града, водите рачуна како ћете искористити остатак времена.

Храм Светог Саве на Врачару није само импознатни верски објекат. То је и један од најпознатијих симбола града. Свакога дана, хиљаде туриста долази како би се уживо уверили у његову лепоту. На платоу шетају и фотографишу се људи из читавог света. Колико год мало времена да имате за упознавање Београда, овај храм морате да видите.