Mesta koja morate da posetite u Beogradu

A nisu u top ponudi

Utorak 27. feb 2018.

cover image

Insajder vodič kroz Beograd otkriva lepote grada koje nisu na najpoznatijim lokacijama u centru. Srpska prestonica se ponosi važnim objektima, prirodnim oazama i istorijskim zdanjima koja se nalaze na maksimum dvadeset minuta vožnje od strogog centra.


Savski kej

Pored nasipa pogodnim za šetnju i odvojenim stazama za džogiranje i vožnju bicikla, bogat je i travnatim površinama za razne fizičke aktivnosti i opuštanje u prirodi. Prostire se u dužini od tri kilometra, počinje u Bloku 70 i završava kod Ostružničkog mosta. Na sredini keja se nalazi spomen bista Mahatme Gandija. Na ovom mestu su usidreni poznati splavovi za uživanje u vrhunskom ugostiteljstvu. Prava oaza mira i prirode, a tako blizu grada.

Milenijumska kula

Pogled iz Zemuna koji se zauvek pamti. Kada se popnete na Gardoš, imaćete osećaj da vam je Beograd na dlanu. Milenijumska kula je izgrađena 1896. godine, a danas je najpoznatija po tome što je mnogi zovu Gardoš kula. Potpuno pogrešno. Nalazi se na centru nekadašnjeg utvrđenja Zemunske tvrđave.


Zvezdarska šuma

Posle Topčidera i Košutnjaka je najveća uređena zelena površina u urbanoj zoni prestonice. Gotovo 21 hektar šume je uređen kao park. Zaštićena je kao spomenik prirode, a pored sadržaja za rekreaciju krije i spomenike kulture kao što je Astronomska opservatorija. Ovde je zabeleženo 136 biljnih vrsta među kojima devet retkih vrsta drveća, sedam vrsta gmizavaca i vodozemaca i 48 vrsta ptica različitog stepena zaštite. Pravi urbani biotop. U centru grada, a opet u prirodi.

Novo groblje

Ono što je groblje Per Lašez za Pariz, to je Novo Groblje za Beograd. Nalazi se u Ruzveltovoj ulici, nastalo je 1886. godine i predstavlja značajnu kulturno-istorijsku riznicu. Ovde se nalazi preko hiljadu skulpturnih spomenika, dela preko sto trideset istaknutih umetnika. Poklonicima umetnosti obilazak groblja je kao obilazak galerije gde mogu videti radove Đorđa Jovanovića, Simeona Roksandića, Sretena Stojanovića, Ota Loga i drugih.


Manastir Rakovica

Mnogobrojne legende i burna istorija se vezuju za manastir posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu. Posle premeštanja sa Avale na današnju lokaciju tokom 16. veka je pretrpeo sve strahote ratova, od Turaka do NATO bombardovanja. Nekada muški, sada ženski manastir, mesto je večnog počinka nekoliko srpskih patrijarha, svetaca, Vase Čarapića ali i članova porodice Obrenović, vladarske porodice samostalne srpske države 19. veka. Manastir je poznat i po vinovoj lozi i medu. Preko puta manastira nalazi se izvor-česma Sv. Petke sa koje mnoge žene piju vodu verujući da je lekovita.