Beogradske priče: blok 45 II deo

Širokim ulicama se brzo stiže bilo gde. Još brže vraća pravo u zagrljaj Savskom keju i legendarnim soliterima

Ponedeljak 27. maj 2019.

cover image

Od spavaone do gradske oaze. Nekada je u ovaj deo grada dolazio samo onaj ko je morao jer, ili je prodao stan u centru ili mu je preduzeće omogućilo kupovinu sopstvena četiri zida. Čitav blok 45 je u davnim vremenima imao jednu jedinu konekciju sa drugom stranom reke - autobus 16. Prvu veću popularnost je stekao kao mesto gde okreću tramvaji 7, 9 i 11. Odavno ne služi samo odmoru.

Izgradnja prvih solitera je počela 1969. Ceo blok se u potpunosti izgradio do 1973. Arhitekte Čanak, Šekerinski, Aleksić i Popović su "glavni krivci" za izgled bloka. Savski kej je oduvek bio najveća atrakcija. Tu su se snimali filmovi i serije. Učili prvi koraci. Otkrivao se svet odraslih i pravo jačeg. Duž celog keja se prostire galerija grafita na otvorenom. Ne postoji zgrada koja nema umetnički pečat. Čisto da se zna, neki od prvih grafita u Beogradu su nastali upravo u bloku 45.


Preko puta grafita, jednakom gustinom su naseljeni barovi i restorani na Savskom keju. Savim ležerna atmosfera i nezaboravan pogled su ono što krasi većinu splavova na ovom potezu. Većina ugostiteljskih objekata na vodi ostavlja utisak porodičnog biznisa u kome je opuštanje imperativ. Ukoliko niste za ovaj tip uživanja, pronađite moderne splavove zbog kojih blokovi nikome nisu daleko. U slučaju da još uvek ne znate zašto, odmah proverite.

Jedna od najvećih osnovnih škola u Beogradu, "Branko Radičević" se nalazi u bloku 45. Šetalište Lazaro Kardenasa se prostire sredinom bloka i pravi je raj za porodice sa decom jer nema saobraćaja. Dok šetate, videćete simbole bloka - ispred škole se nalazi Đačka česma iz 1983. godine, a ispred Mesne zajednice "Sava" je 1976. postavljena skulptura "Petlić". S obzirom da već dugo nema krestu, mnogi su petlića prekrstili u vrapca.

Da bi se stvorio blok, bilo je neophodno isušiti močvaru. Sve do gradnje, ovde je bio tipičan rečni rukavac, bogato naseljen životinjama. I danas se često čuje kritika na račun istorije. Pa šta? I Dubai je ne tako davno bio obična peščana zona.

Poznate ličnosti koje su živele u bloku 45 su sportisti Predrag Danilović i Radmilo Armenulić, fotograf Tomislav Peternek, automobilista i filmski statista Branimir Perić Džo (u centru bloka je njegova pekara-poslastičarnica), novinar Đoko Vještica, brojni pevači i pevačice. Nekadašnji predsednik, Slobodan Milošević, dok je radio kao službenik "Beobanke" je sa suprugom Mirjanom Marković živeo u bloku. Aktuelni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je takođe ovde živeo i išao u školu. Radovan Karadžić se na kraju bloka vešto skrivao dok nije uhapšen i transportovan u međunarodni sud u Hagu.


POVEZANO