Pod sjajem zvezda

Kada se sve zatvori i svi odu kući tada je pravo vreme za avanturu zvanu Beograd noću. Uživo

Nedelja 24. feb 2019.

cover image

Beograd je bezbedan grad i možete da se šetate gde god poželite. Zato što ima izbora na pretek, često i ne znamo gde bi mogli da se uputimo. Više nije tako. Noćna šetnja Beogradom počinje.

Sopstvena četiri zida, kako volimo da nazovemo svoj dom, često umeju da dosade. Pogotovo u neko gluvo doba kada imamo osećaj da je neki di-džej kompletan zvuk grada prebacio na off. Lutanje bez cilja, gluvarenje i udisanje svežeg vazduha u mraku razumeju samo oni koji obožavaju Beograd. Ukoliko niste nikada, sada je vreme da se iskradete iz kuće i krenete u noćnu šetnju.

Dok stvarno ne postane novi centar grada, Beograd na vodi je savršen za tumaranje kroz noć. Bilo da ste pristalica futurističke arhitekture ili ne, morate priznati da je kej u ovoj zoni perfektan. Bliskost sa rekom ne postoji u baš svakom gradu. Zato iskoristite prednosti koje vam se daju na dlanu i ako ništa drugo, posmatrajte svet oko sebe, fuziju promena i starih navika.

Da li se nije javio zato što stvarno nije mogao ili stvarno nije hteo, hoće li direktor odobriti moj projekat, kad će plata, šta kupiti, od sutra počinjem drugačije da živim i druge dileme se provereno rešavaju na Adi Ciganliji. Oko osam kilometara dugačak krug za šetnju, vožnju bicikla, rolera ili najlakše - električnog trotineta je teren na kome sve dobija smisao. Nemojte da se začudite što ovde bukvalno svaku noć ima ljudi koji isto kao i vi, uživaju pod otvorenim nebom.


Za one koji ne napuštaju zonu komfora, Knez Mihailova noću je odličan izbor. Nema gužve, nema promotera iz obližnjih restorana i butika, nema radoznalih turista u grupama. Kosmpolitski duh je uvek prisutan. Ne moramo ni da savetujemo da, ukoliko imate vremena, produžite na Kalemegan. Iskusni znaju da je na zidinama Beogradske tvrđave noć posebna priča.

Blok danju. Blok noću. Blokovi zauvek. Parola koje se ne odriče ni jedan stanovnik Novog Beograda. Savski kej se jednostavno poštuje. Svako ko je ovde odrastao, pravio prve korake, šetao sa prvim simpatijama i ispraćao noći na splavovima, kada oseti potrebu za mirom i tišinom dolazi baš ovde. Teško je opisati zašto ali blokovski kej za novobeogradsko stanovištvo nije lepo uređena prirodna zona već prava institucija.

Relativno slično mišljenje imaju Zemunke i Zemunci o svom Zemunskom keju. Ne priznaju da je malo izgubio na popularnosti već se ponose što je ponovo više njihov nego što je bio nekada. Društvo u sređivanju misli i kilaže pravi Dunav i, s obzirom na decenije druženja, odličan je drug. Uvek je tu i uvek spremno čeka novu partiju druženja.